Obavijesti

News

Komentari 43

Akcija 'Smilje': 'Češljaju' otoke zbog ilegalnog branja biljaka

Akcija 'Smilje': 'Češljaju' otoke zbog ilegalnog branja biljaka
3

Akcija je provedena na otoku Krku, a danas se provodi na Rabu i Pagu. Policija poručuje građanima da nema potrebe da se obračunavaju s ilegalnim beračima

VIDEO

Zbog sve veće devastacije samoniklog bilja na otocima Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i prirode u suradnji s policijom i drugim službama pokrenula je operativnu akciju 'Smilje'.

Akcija je u utorak provedena na otoku Krku, a u srijedu se provodi na Rabu i Pagu. Branje smilja postalo je u zadnje vrijeme poprilično unosan posao što i ne čudi s obzirom da na tržištu jedna litra ulja od smilja dostiže cijenu od po 10.000 kuna, dok za jedan kilogram smilja berači postignu cijenu od 10 do 15 kuna.

Zbog svega toga pojavile su se i određene grupe ljudi koje smilje beru ilegalno po tuđim posjedima pa i na otocima na kojima je Ministarstvo zaštite okoliša potpuno zabranilo sakupljanje smilja. Na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji na kojoj je predstavljena akcija 'Smilje' istaknuto je kako će se protiv svih osoba koje budu zatečene u ilegalnom branju smilja po otocima poduzimati odgovarajući zakonski postupci, a sakupljeno bilje će im se oduzeti na licu mjesta.

Ne čudi da je došlo do zajedničke akcije s obzirom da je na nekim otocima dio stanovnika najavio prosvjede, a u jednom slučaju je došlo i do tučnjave. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Policija ima ovlasti da provede inspekcijski nadzor kada to ne može obaviti inspektor, a može pokrenuti i prekršajne postupke. Zbog toga smo u ovoj godini imali četiri intervencije u vezi s nedopuštenim skupljanjem smilja, u dva slučaja smo smilje oduzeli. S branjem smilja događa se čitav niz opasnosti povezanim s nezakonitim branjem, dolazi do čestih sukoba između vlasnika privatnih zemljišta i među stanovništvom, na određenim prostorima stanovništvo je čak najavilo i prosvjed i pričaju da će stvar uzeti u svoje ruke i svoje posjede braniti oruđem, mi im kažemo da za to nema potrebe i da se za te probleme obrate nama - rekao je Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije.

Inače, smilje nije strogo zaštićena vrsta, ali je jedna od vrsta čije je sakupljanje regulirano i ono je dozvoljeno u proljeće i na jesen. Prema najnovijem rješenju može se brati od 1. listopada do 1. prosinca.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora