Obavijesti

News

Komentari 9

Akcija USKOK-a u Splitu: Od 12 privedenih njih četvero je zadržano u istražnom zatvoru

Akcija USKOK-a u Splitu: Od 12 privedenih njih četvero je zadržano u istražnom zatvoru

Četiri osumnjičenika ostaju u istražnom zatvoru dok se ne ispitaju svjedoci u istrazi. Ukoliko se svi svjedoci ne ispitaju u roku od 30 dana koliko osumnjičenicima traje istražni zatvor on se može i produljiti

VIDEO

Sudac istrage splitskog Županijskog suda odredio je u četvrtak istražni zatvor za četvero od ukupno 12 osumnjičenih u aferi pogodovanja splitskim privatnim poduzetnicima.

U istražnom zatvoru zadržani su investitor Zvonko Kotarac, njegov brat Ivan Kotarac, bivša voditeljica Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje grada Splita Lada Pocrnić Mladinić (58) te viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja Ljiljana Poletti Kopešić (57).

Sudac istrage nije udovoljio zahtjevu tužiteljstva da se tijekom istrage zatvori inspektor zaštite od požara PU Splitsko-dalmatinske Željko Smajić koji će se kao i ostalih sedmro uhićenih u ovom slučaju braniti sa slobode.

Glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Dinko Mešin medijima je kazao da je sud jutros primio prijedlog Uskoka za određivanjem istražnog zatvora za pet od 12 privedenih. Kazao je kako je istražni sudac Mlađan Prvan prihvatio prijedlog za četvero osumnjičenih, a za jednoga odbio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Akcija Uskoka u Splitu: Za 700 kn investitoru priskrbili 2 mil. eura. 'Bila je gladna u pritvoru'
Akcija Uskoka u Splitu: Za 700 kn investitoru priskrbili  2 mil. eura. 'Bila je gladna u pritvoru'

"Četiri osumnjičenika ostaju u istražnom zatvoru dok se ne ispitaju svjedoci u istrazi. Ukoliko se svi svjedoci ne ispitaju u roku od 30 dana koliko osumnjičenicima traje istražni zatvor on se može i produljiti. Druge mjere opreza nisu određene, doneseno je rješenje o provođenju istrage i postupak ide dalje", izjavio je Mešin.

Branitelj Zvonka Kotarca splitski odvjetnik Vinko Ljubičić je kazao da je njegovom klijentu istražni zatvor određen samo zbog utjecaja na svjedoke, dok nije prihvaćen znatno teži osnov, a to je opasnost od ponavljanja djela. Rekao je da mu se na teret stavlja poticanje iako on to nije mogao ostvariti osobito prema osobama koje nisu službene osobe te nikada nije došao u Banovinu poticati nekoga na počinjenje kaznenog djela.

Kotarčev odvjetnik: Ni centimetra nije odstupio od pravomoćne građevinske dozvole

"Smatram da nije bilo mjesta za određivanje istražnog zatvora, a na neki način obrana treba biti zadovoljna ovakvom odlukom jer da je prihvaćen istražni zatvor i po drugom osnovu onda bi to bilo zaista neizvjesno dugo i znatno teže za obranu. Moj branjenik nije niti jednog centimetra odstupio od pravomoćne građevinske dozvole i to ćemo dokazati. U svojim su obranama to vrlo objektivno i uvjerljivo dokazala dva vodeća arhitekta u južnoj Hrvatskoj koji su obuhvaćeni ovim postupkom", istaknuo je Ljubičić.

USKOK i policija potvrdili: U Splitu je jutros uhićeno 12 ljudi
USKOK i policija potvrdili: U Splitu je jutros uhićeno 12 ljudi

Otkrio je da je u istrazi predloženo saslušanje dvadesetak svjedoka.

U velikoj antikorupcijskoj akciji prije dva dana su uhićeni poduzetnici Zvonko Kotarac (65) i Mario Jukić (54), Kotarčev brat Ivan (60), bivša voditeljica Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje grada Splita Lada Pocrnić Mladinić (58), njen suprug i glavni projektant Neven Mladinić (60), viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja Ljiljana Poletti Kopešić (57), arhitekti Emil Šverko (71) i Neno Kezić (56), predstavnica investitora Danijela Špalj (57), savjetnik za graditeljstvo u gradskom uredu Boris Marelja (37), inspektor zaštite od požara PU Splitsko-dalmatinske Željko Smajić (55) i nadzorni inženjer električnih instalacija Zoran Morpurgo (76).   

Prema prijavi Uskoka investitoru hotela Amphora Zvonku Kotarcu i stambene zgrade na Mejama Mariu Jukiću omogućili su veću građevinsku površinu od dozvoljene, ali i imovinsku korist od 3,2 milijuna eura.

Mito i korupcija u Splitu: Pao poduzetnik koji je bivšoj ženi ostavio 200 milijuna kuna
Mito i korupcija u Splitu: Pao poduzetnik koji je bivšoj ženi ostavio 200 milijuna kuna

U prijavi se navodi kako su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. Sumnjiče h da su pritom zajednički i dogovorno počinili niz nezakonitosti koje su suprotne Zakonu o gradnji, Zakonu o zaštiti od požara, lokacijskim uvjetima određenim DPU-om i GUP-om. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag