News

Komentari 39

Akcija Uskoka u Zadru: Mito je davao mito u lignjama i bifteku

Akcija Uskoka u Zadru: Mito je davao mito u lignjama i bifteku

Uskok sumnja da je porezni inspektor iz Šibenika Robert S. (51) poticao zadarske kolege da i oni zlorabe svoj položaj i ovlasti te uzimaju mito. Uhitili su i sedam obrtnika, a među njima je Mito M.

Bifteci, lignje, alkoholna pića i besplatna vožnja poreznika za njihovo žmirenje i pravodobne obavijesti poduzetnicima kojima je država oštećena za milijune kuna neplaćenih poreza u fokusu je Uskokove istrage u Zadru.

Uskok sumnja da je porezni inspektor iz Šibenika Robert S. (51) poticao zadarske kolege Žarka G. (64) i Zlatka F. (58) da i oni zlorabe svoj položaj i ovlasti te uzimaju mito. Naime, Uskok sumnja, objavio je portal Zadarski, kako šibenski poreznik nije poduzeo ništa da ovrši firmu Branka B. Zbog toga država, navodno, nije mogla naplatiti više od dva milijuna kuna dugovanja za porez. Poreznik mu je dojavljivao i kad će biti zapljene novca na računima poduzeća preko kojih je ovaj radio kako bi mogao novac prebaciti na račune drugih ljudi.

Za ovu je uslugu, sumnja Uskok, Branko B. porezniku isporučivao alkohol koji su proizvodile njegove dvije tvrtke. Odužio mu se i tako, sumnjaju istražitelji, što mu je pomogao da mu se brat zaposli u šibenskoj komunalnoj tvrtki. Šibenski poreznik se, sumnja se, dogovorio i s Ivanom L. te ništa nije poduzimao, iako je za to imao ovlasti i odgovornost, da ovrši račune i nekretnine njegove tvrtke, koja je državi dugovala oko 630.000 kuna. Također, početkom 2019. omogućio mu je da preko računa poduzeća na druge tvrtke prenese više od dva milijuna kuna tako što Fini nije dostavio rješenje o pljenidbi. Tako je, piše Zadarski, država oštećena za 600.000 kuna neplaćenog poreza.

Pomogao je i Ivanovu sinu Davoru tako što je svom kolegi Zlatku F. sugerirao da ne poduzima ovrhu nad računima firme iako nije plaćao poreze, čime je država oštećena za 55.000 kuna. Kao zahvalnost za sve što je za njih učinio, otac i sin su, sumnja Uskok, porezniku davali da koristi njihova vozila. Poreznika iz Šibenika također sumnjiče da je u još nekoliko slučajeva oštetio državu za 500.000 kuna neplaćena poreza tako što je vlasnicima tih firmi javljao kad će se ići u blokade njihovih računa, nije pokretao ovrhe te je neosnovano otpisivao njihove dugove. Jedan mu se odužio uredivši mu kupaonicu. Poreznik Žarko G. je, sumnja Uskok, bio inspektor zadužen za nadzor igara na sreću te je ljudima iz te djelatnosti za koje je mislio da mu mogu biti od koristi dojavljivao kad će im u nadzor doći on ili njegovi kolege. Obrtnici bi tad prilagođavali stanje u blagajnama, pa nisu niti imali problema.

Takve dojave davao je i mesaru, vlasniku pečenjarnice, trgovcima... Mito M. inspektore je nagrađivao, sumnja Uskok, večerama i ručkovima u svom restoranu, a inspektoru Žarku G. je, kad god je ovaj tražio, davao lignje i bifteke.

Najčitaniji članci