Obavijesti

News

Komentari 4

Ako Gradska plinara Zagreb - Opskrba ode u stečaj, HEP bi je mogao dobiti za siću...

Ako Gradska plinara Zagreb - Opskrba ode u stečaj, HEP bi je mogao dobiti za siću...
4

Najpametnije i najbolje za sve sad bi bilo da ili nekako Holding spasi GPZO, inače će ga morati prodati HEP-u, zaključuje izvor iz Holdinga

VIDEO

U slučaju da jedan opskrbljivač plinom ne može više od 60 dana platiti obveze prema drugim energetskim tvrtkama, njegovi klijenti prelaze kod dodijeljenog javnog zajamčenog opskrbljivača. To piše u Zakonu o tržištu plina. A 16. veljače 2022. Hrvatska regulatorna agencija na temelju toga u Narodnim je novinama objavila "Izmjene i dopune metodologije utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu opskrbu plinom i zajamčenu opskrbu". Odnosno, objavili su novi način računanja cijene plina, koje će plaćati građani čiji opskrbljivač ode u stečaj. Za sada bi to mogla biti Gradska plinara Zagreb - Opskrba, ako se ne nađe rješenje za spas nekadašnjeg plinskog diva.

Šef zagrebačke Plinare: Kućanstvima bi računi za plin mogli porasti i do 70 posto

- Nikada nije bio angažiran jer nikad nije neki opskrbljivač propao. Bio je još jedan slučaj s Bjelovarskom plinarom, ali kupila ga je zagrebačka plinara pa se to tako riješilo - objašnjava predsjednik Udruge za plin Dalibor Pudić.

U dokumentu koji je objavila HERA stoji i da će zajamčeni opskrbljivač plin obračunavati po cijeni koja je projekcija na temelju cijene koja je bila od 1. do 15. veljače 2022. Na taj način štiti se obvezi opskrbljivač, jer ako ponudi cijenu koju je nudio GPZO, propast će. A GPZO nije nudio tako nisku cijenu iz dobrote nego zbog lošeg planiranja i loših poslovnih odluka. Ta cijena bit će malo viša zbog porasta cijene plina na tržištu. Prijašnje cijene jednostavno su bile preniske, a HERA ne može dopustiti situaciju da jedna tvrtka zbog obveze opskrbljivanja propadne.

- Ta bi tvrtka propala za 17 sekundi ako bude morala prodavati plin po cijenama kakve ima GPZO za kućanstva - objašnjava nam naš izvor iz HERA-e.

Ivan Novaković i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, održali su briefing za medije na temu Plana poslovanja Zagrebačkog holdinga za 2022.

Da zajamčeni opskrbljivač treba dignuti cijene, slaže se i Pudić.

- Mora imati malo višu cijenu od tržišnog opskrbljivača da on ne bude opskrbljivač kojega kupci žele, jer je njegova uloga opskrbljivati plinom neko kratko vrijeme dok kupci ne odaberu druge tvrtke - govori.

Holding u problemima: Dug je 4,8 milijardi kuna, spremaju se veliki rezovi i mjere štednje
Holding u problemima: Dug je 4,8 milijardi kuna, spremaju se veliki rezovi i mjere štednje

Natječaj za novog zajamčenog opskrbljivača zatvara se danas u podne. A ako GPZO ode u stečaj i za sobom povuče i vrijedni GPZ, prije nego što se na natječaju izabere novi obavezni opskrbljivač, dužnost će pasti na varaždinski Termoplin.

Zagreb: Ministar Tomislav Ćorić dao je izjavu medijima nakon sjednice GSV-a

- Da, mi smo sudjelovali na natječaju 2021. U međuvremenu su se uvjeti kardinalno promijenili. Dokaz tome su te izmjene i dopune metodologije. Presudni parametri o tome kako se ponašati i koju cijenu postaviti su se promijenili. Mi smo se već dva puta očitovali regulatoru. Uvjeti su se promijenili, Termoplin ne može i ne želi nositi takve obveze. Ne možete nositi nekoga tko je pet puta veći nego vi. Regulator je to shvatio i zato je promijenjena metodologija računanja cijena i sad smo u novom postupku, koji završava 25. veljače - kaže Nevenka Grbac, direktorica Termoplina. Ni ona, kao ni itko drugi, nisu očekivali da će u propast srljati tvrtka veličine Gradske plinare Zagreb - Opskrba. A 300.000 klijenata zagrebačke plinare previše je za gotovo sve opskrbljivače plina u Hrvatskoj.

- To ni jedan HEP ne bi mogao biti. Najpametnije i najbolje za sve sad bi bilo da ili nekako Holding spasi GPZO, inače će ga morati prodati HEP-u - zaključuje izvor iz Holdinga. 

Šef zagrebačke Plinare: Kućanstvima bi računi za plin mogli porasti i do 70 posto
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline
Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...