Obavijesti

News

Komentari 101

'Ako je hrane i bilo previše, boli me briga. Ljudima je to bila jedina utjeha, bili su izgubljeni'

'Ako je hrane i bilo previše, boli me briga. Ljudima je to bila jedina utjeha, bili su izgubljeni'

Sve donacije hrane koje su dobili bile su bez naknade, sa svim donatorima postoji pisana korespondencija, točno u gram se zna koliko je čega došlo

VIDEO

Već prvi dan, par sati nakon potresa Marin Medak krenuo je s organiziranjem kuhara i kuhanja za potresom pogođeno područje. Ispričao je u studiju 24sata kako su s njim krenula dva kuhara i dva konobara, zatim je nazvao Marina Rendića, Matu Jankovića i Belizara Miloša.

- Nas osam je bilo tamo već oko 16 sati, a oko pet sati smo već počeli izbacivati obroke. Ja skoro ništa nisam kuhao, cijelo vrijeme sam se bavio organizacijom. Cijelo vrijeme je postojala potreba, ljudi su dolazili i htjeli su jesti. Brzo se i pročulo da mi tamo kuhamo i ljudi su počeli dolaziti. Taj dan je bio užasan. Ljudi su dolazili u pidžamama, kućnim papučama, umotani u deke, starci, vozili smo ih u vojarnu i zbrinjavali. Doslovno se nije znalo tko pije tko plaća, ljudi su bili u šoku, smrznuti. Kuhali smo i HGSS-u koji su došli u jedan iza ponoći. Sve je bila teška improvizacija. Catering kuće iz Zagreba su nam poslale obroke i prvi dan smo pripremili i podijelili 1150 obroka. Već sutradan smo podijelili 3500 obroka i tako je krenulo rasti - priča Medak.

POGLEDAJTE VIDEO Marin Medak u studiju 24sata o kuhanju za ljude u Petrinji

U Glini su šator i kuhinju digli 2. siječnja, Ana Lisak sa svojim cateringom je digla kuhinju u Topuskom i dovela Michelinove chefove. Tajnik udruge ugostitelja je očekivao da će se javiti desetak ljudi, a na kraju su dnevno primali po 300-400 poziva ljudi koji su htjeli doći i pomoći.

- Kasnije smo primali volontere i koji nisu profesionalni kuhari. Ali, bilo je teško jer su potrebe bile baš jako velike - istaknuo je Medak, te dodao kako su ispočetka kuhali i na kiši.

'Sutra spremamo zadnji obrok i idemo. A u jela koje priprema Pleter moramo dodavati meso'
'Sutra spremamo zadnji obrok i idemo. A u jela koje priprema Pleter moramo dodavati meso'

Osim toga, kuhari su sjeckali i spremali hranu na neadekvatnim stolovima za kojima su im kičme 'pucale' nakon 15-ak minuta rada. Medak je prepričao kako je izgledalo skupljanje hrane.

POGLEDAJTE VIDEO: Kuhari koji su hranili Banovinu 

- Prvi dan smo kod Inine zgrade u Novom Zagrebu skupljali hranu koju su donosili građani, a namirnice su donijeli i restorani i catering kuće. Odmah smo shvatili da je potražanja tolika da fizički nećemo moći to skuhati u food trucku u Petrinji, i njega smo namijenili isključivo za dijeljenje hrane. Iz njega smo dnevno dijelili nekoliko tisuća porcija što je van svih normi. Ali, nas je situacija tamo zatekla, a radili smo sve da nitko ne ostane gladan. Trebalo nam je 5-6 dana da posložimo cijelu strukturu - istaknuo je Medak.

Sve donacije hrane koje su dobili bile su bez naknade, sa svim donatorima postoji pisana korespondencija, točno u gram se zna koliko je čega došlo i za desetak dana javno će biti objavljeni svi podaci.

- Nećemo moći naravno sve i svakoga popisati, u ovakvim situacijama uvijek netko izostane. Primjerice, imali smo čovjeka koji je, sad se naježim kad to pričam, zaklao svoje stado od 50 janjadi, sam ih je pekao i svaki dan dovozio 12 janjaca i nije htio reći tko je i otkud je. Bilo je takvih ljudi, dolazili su za Novu godinu, ostavljali odojke, francusku salatu... - kaže Medak.

'Mi ćemo i dalje hraniti sve, bez razlike. Treba shvatiti, ljude je strah bez obzira na naljepnicu'
'Mi ćemo i dalje hraniti sve, bez razlike. Treba shvatiti, ljude je strah bez obzira na naljepnicu'

Na kraju su na cijelom području pripremali dnevno čak 15.000 obroka, a od 30-ak restorana iz Zagreba je svaki dan dolazilo i dodatnih 3000 obroka. Medak je komentirao i izjave da vladajućih da se previše kuhalo i da su 'jeli oni koji to nisu zaslužili'.

- Ti ljudi su prvih dana bili očajni, bili su izgubljeni. Njima je ovo bila jedina utjeha. Ako je i bilo previše, a mislim da nije, boli me briga, jer su osjetili izobilje u jednom trenutku kada im je to bilo potrebno - istaknuo je Medak.

POGLEDAJTE VIDEO Klub kuhara iz Dalmacije u Petrinji

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora