Obavijesti

News

Komentari 29

'Ako je HRT režimski, što su onda komercijalne televizije? Pa imaju gotovo iste Dnevnike'

'Ako je HRT režimski, što su onda komercijalne televizije? Pa imaju gotovo iste Dnevnike'

HDZ-ov Josip Borić ne razumije teze oporbe da je HRT režimski servis u službi vladajućih. Pa je usporedio Informativne programe HRT-a i komercijalnih televizija i istaknuo kako nema prevelikih razlika

Tijekom današnje rasprave u Saboru o razrješenju ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, koji je u pritvoru, i imenovanju za vršitelja dužnosti te funkcije njegova zamjenika Renata Kunića, oporba je istaknula i problem srozavanja HRT-a pod mandatom ove Uprave srozao. Građani plaćaju pristojbu, naglasili su, a dobivaju nekvalitetan program i reprize. Ukidaju vlastite emisije pa onda kupuju iste od vanjske produkcije. A najviše zamjeraju HRT-u, naglašavali su redom, što radi u službi vladajućih.

- HRT nije javni nego režimski servis. Pretvorili su se u glasnogovornika vladajućih - isticali su naglašavajući kako je osim postavljanja novog ravnatelja, HRT-u potrebna dubinska analiza i temeljite promjene. 

HND i Sindikat novinara traže izmjenu zakona o HRT-u: 'Bačić je odavno trebao biti smijenjen'
HND i Sindikat novinara traže izmjenu zakona o HRT-u: 'Bačić je odavno trebao biti smijenjen'

HDZ-ovu Josipu Boriću , s druge strane, teze o lošem programu, ali i da je HRT režimska televizija, baš i ne shvaća. Pa je usporedio, primjerice Informativni program javne i komercijalnih televizija i i vrlo ozbiljno poručio kako su Dnevnici na svim programima gotovo jednaki. 

- Za mene je percepcija programa subjektivna stvar i nekome se nešto sviđa, nekome ne. Hajmo na Informativni program i središnje emisije koje idu u razmaku od sat vremena. 90 posto svih vijesti su jednaki u svakom od tih Informativnih programa, hoćete li na komercijalnim televizijama, hoćete na državnoj. E sad, ako je ovo režimska televizija, kakve su onda komercijalne ako i one vrte iste vijesti i malo drugačije to objasne? Ja to ne mogu razumjeti. Svi vrte isto, kao da se iz istog centra uređuju, hajde pogledajmo sve tri večeras - poručio je.

Njegova prezimenjakinja Rada Borić, zastupnica platforme Možemo, istaknula je kako to nije točno. 

- Jednom ću vam donijeti malu analizu kako izgleda Dnevnik jedne televizije i kako izgleda Dnevnik HTV-a, i koji su sadržaji i minutaže. Pa pogledajte samo minutažu gdje god je premijer i je li to prva vijest ili sedma i na kojoj televiziji - rekla je.