Obavijesti

News

Komentari 2

Ako je ovo 'godina isporuke', hoće li sljedeća biti 'godina naplate'? Ili samo naslikavanja?

Ako je ovo 'godina isporuke', hoće li sljedeća biti 'godina naplate'? Ili samo naslikavanja?
1

Nikada nije bolji trenutak za Andreja Plenkovića da raspiše izbore i kapitalizira dobre vijesti i nogometnu euforiju. Kao i činjenicu da dugo nije uhićen nijedan ministar. Ali opet, zašto bi sada uopće riskirao s izborima?

VIDEO

Teško je zamisliti bolji trenutak za Andreja Plenkovića da raspiše prijevremene izbore.

Hrvatska ulazi u Schengen i uvodi euro, izgrađen je Pelješki most i ukinute pandemijske mjere, reprezentacija je ušla u polufinale Svjetskog prvenstva, u proračun se slijevaju europske pare koje "Dubravka šalje za Božić", a kojima Plenković kupuje socijalni mir...

Već dugo nije uhićen nijedan ministar.

A i Zlatko Dalić je zagrijao publiku parolama o "vjeri, domovini, narodu i zastavi".

Doduše, umrla je dvomjesečna beba u kontejnerskom naselju nekako u vrijeme dok je ministar obnove bio na utakmici u Katru, ali nogometna euforija trebala bi nadvladati ljudsku tragediju. 

Uostalom, nije HDZ badave odnio pobjedu na lokalnim izborima u potresom pogođenim krajevima.

Iz pobjede u blagostanje

Neće, dakle, biti boljeg trenutka da Plenković krene po novi mandat. Ako je prije dvije i pol godine išao kapitalizirati "pobjedu nad koronom" od koje je na koncu umrlo 17 tisuća ljudi, zašto onda ne bi kapitalizirao ovu rijetku nisku dobrih vijesti?

Oporba je još uvijek pogubljena i razbijena, a njezin samozvani lider s Pantovčaka, Zoran Milanović, prije bi pogurao HDZ do pobjede, nego oporbenu koaliciju. 

U "godini isporuke" Plenkoviću se nudi "godina naplate". I to pod vlastitom slikom, kao ovoga tjedna na konferenciji The Economista. 

A opet, zašto bi premijer žurio s izborima?

Zašto bi riskirao ovo što sad ima i imat će još dvije godine?

Kontrolira i razbija

Kontrolira vlastitu stranku, vladajuću koaliciju i saborsku većinu, koliko god ona brojčano klimava bila. Razbio je oporbene stranke, razmrvio desnicu, kupio sindikate, zakopao korupciju, ugurao se u centar gdje oduzima teme oporbi, uživa u rijetkim trenucima zatišja u aferama i uhićenjima ministara...

Štoviše, podijelio je koruptivni teret sa strankom Milorada Pupovca.

A i glasovi ljudi iz kontejnera sve teže dopiru do javnosti.

Rizični izbori

Osim toga, parlamentarni izbori odvijaju se u deset izbornih jedinica (plus dijaspora), a HDZ je u proteklim ciklusima izgubio Zagreb, Split, kao i neka tradicionalna uporišta u Dalmaciji, ostao je bez Vukovara, premda je zakoračio u Istru gdje je IDS na aparatima. Blistavi pogled iz Banskih dvora možda nije isti kao mutni pogled s terena.

Zanimljivo, Plenkovićevi rezultati kojima se hvali  u "godini isporuke", a gotovo isključivo vezani su uz Europsku uniju, privlačniji su liberalnim i biračima ljevice, nego tvrdokornim HDZ-ovcima. Na njegovu sreću, oni glasaju po nalogu - i u vlastitom interesu - a ne po savjesti. 

Istodobno, HDZ-ovci "s dna kace" baš i nemaju za koga glasati jer je i desnica razmrvljena i razbijena, atomizirana i svedena na veselu družinu Mostovaca iz Sabora ili na usamljene jahače poput Karoline Vidović Krišto.

I to je sada za Plenkovića problem: nikad nije bio bolji trenutak za izbore, a opet nikada nije bilo manje potrebe za izlazak na izbore.

Nakon "godine isporuke" očekuje se "godina naplate". No prije toga Plenković bi mogao rezervirati "godinu naslikavanja". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"