Obavijesti

News

Komentari 352

'Ako ona ne prestane napadati Vladu, ništa od kandidature..."

'Ako ona ne prestane napadati Vladu, ništa od kandidature..."
2

Pusić stalno napada ovu hrvatsku vladu, omalovažava premijera Oreškovića, a želi da Vlada njezinu kandidaturu podrži. Vesna Pusić bi se trebala zamisliti, rekao je Kovač

VIDEO

Želi li da nova Vlada podrži njezinu kandidaturu za glavnu tajnicu UN-a, Vesna Pusić se mora zamisliti hoće li dalje kritizirati i napadati tu Vladu ili ne. Poruka je to ministra vanjskih poslova Mire Kovača poslana tijekom emisije Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV u kojoj je on gostovao u petak navečer.

- Ja sam više puta rekao da mi radimo strukturirano. Zaokupljeni smo se budžetom i ne bavimo se kandidaturom Vesne Pusić. Mi se kandidaturom ne bavimo. Ali, gospođa Pusić zna kako je kandidatura istaknuta, i to kada je prethodna Vlada Zorana Milanovića već izgubila izbore za Sabor. Ali osobno, kao Miro Kovač ću reći da gospođa Pusić stalno napada ovu hrvatsku vladu, omalovažava premijera Oreškovića, kritizira odluke Vlade, ali istodobno želi da Vlada njezinu kandidaturu podrži. Vesna Pusić bi se trebala zamisliti – rekao je Kovač u emisiji Veto i dodao kako tu odluku donosi hrvatska Vlada i da će premijer Orešković to vrlo brzo staviti na dnevni red. 

- Ne brinite o rokovima, sve će se na vrijeme znati – rekao je na pitanje je li ta kandidatura, obzirom da o njoj pišu brojni svjetski mediji, a Pusić aktivno lobira, odlazi do točke kada će teško biti povratka.

 
Miro Kovač poslao poruku Vesni Pusić: Ne napadaj nas ako želiš...

Ministar Miro Kovač poslao je jasno upozorenje - želi li Vesna Pusić da Vlada Republike Hrvatske podupre njenu kandidaturu za United Nations mora prestati napadati Vladu Tihomir Oreškovića.“Pusić stalno napada ovu hrvatsku vladu, omalovažava premijera Oreškovića, a želi da Vlada njezinu kandidaturu podrži. Vesna Pusić bi se trebala zamisliti“, rekao je Kovač u emisiji Veto by Sanjin Španović.

Posted by Veto by Sanjin Španović on 4. ožujka 2016

'Želim vjerovati da ćemo slijedeći tjedan imati ministra branitelja'

Na pitanje o novom ministru branitelja rekao je kako se nada će se realizirati imenovanje Milijana Brkića tijekom slijedećeg tjedna. Najava premijera Oreškovića da očekuje kandidata za ministra branitelja i od samih branitelja za Kovača nije ništa u suprotnosti sa stajalištem HDZ-a, tvrdi ministar vanjskih poslova.

- Milijan Brkić je moj kolega i ja želim da se ovo realizira. I mi smo prije govorili da branitelji imaju pravo na prijedlog. Želim vjerovati da ćemo slijedeći tjedan imati ministra branitelja – rekao je Kovač.

'Nema sukoba Mosta i Domoljubne koalicije'

Upitan žali li da je susret u Berlinu kancelarke Merkel i premijera Oreškovića došao u drugi plan zbog sukoba između Mosta i Domoljubne koalicije, Kovač je rekao da sukoba nema, ali da su ga slično pitali i u veleposlanstvu i u Berlinu.

- Ne vidim da je došlo do toga što vi tvrdite, bacanja posjeta Berlinu u drugi plan. To je bio za mene središnji događaj na planu hrvatske politike. Iskreno govoreći, ne osjećam da postoji konflikt. Ne vidim sukob u Vladi, Radman je danas razriješen voljom većine. Vlada funkcionira, suradnja je na nivou, usvojit ćemo proračun. U veleposlanstvu u Njemačkoj nakon susreta s kancelarkom Merkel me isto pitaju ljudi, pod dojmom izvještavanja medija, kakve su svađe to. Rekao sam i njima da svađa nema, važno je da postoji hrvatska vlada, da postoje koalicijski partneri. Korak po korak se donose odluke, a to što javna glasila imaju drugačije mišljenje, to je legitimno – rekao je Kovač.

'Merkel se zanimala za političku scenu u Hrvatskoj'

U emisiji je i demantirao navode tjednika Express u kojem je danas objavljeno da je dio sastanka potrošen na pitanje pisma koje je Merkel dobila od kulturnjaka vezano za ministra Hasanbegovića i da je ona pitala Oreškovića ima li u Hrvatskoj desnog ekstremizma, na što sto je joj, prema navodima iz teksta, Kovač naveo da je riječ o atmosferi koju stvaraju mediji

- Bio sam na tom sastanku, mogu vam reći da je razgovor bio vrlo pozitivan, bio je fokusiran na bilateralnu suradnju i o stanju u jugoistočnoj Europi. Nismo o tome razgovarali. Merkel se zanimala za političku scenu u Hrvatskoj, ništa od toga konkrentno nije spomenuto – rekao je Kovač.

'Ne mogu sve izbjeglice doći u EUropsku uniju'

Komentirajući migrantsku krizu rekao je kako Hrvatska uspješno koordinira s Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom, a da želimo da se primjenjuju Schengenski kriteriji.

- Smanjili smo broj migranata koji pristižu na tlo Europske unije. I dalje ih tretiramo humano i ljudski, ali moramo dati do znanja da ne mogu sve izbjeglice doći ovdje, jer bi to poremetilo ravnotežu – rekao je Kovač i dodao kako će Hrvatska, sukladno dogovorenim kvotama, prihvatiti 1500 migranata, ali ne više od toga.

'U Rimu je vojska na ulicama pa turisti uživaju'

Tvrdi da zakon o izmjenama nadzora nad granicom koji omogućava slanje vojske na granicu neće naštetiti turističkoj sezoni.

- Mi smo predložili izmjene dvaju zakona kako bismo omogućili da vojska u iznimnim situacijama može pomagati hrvastkoj policiji. To znači kada policija ne može sama obavljati posao. To je rješenje koje sam vidio u drugim zemljama, primjerice Austriji i Sloveniji i tamo nema tih problema s turistima, dapače u Rimu je vojska na ulicama pa turisti uživaju. Vojska će izlaziti da pomaže hrvatskoj policiji, ali i izvan Hrvatske, u Makedoniji. Zasada nema potrebe, no za svaki slučaj – rekao je Kovač.

'Optimist sam, mislim da će iz svega ovog EU izaći još jača'

Na pitanje kako on kao ministar vanjskih poslova vidi budućnost Europske unije, pogotovo uoči Brexita, Kovač je rekao da je optimist pred izazovima koje čekaju Uniju.

- Imamo tri izazova pred sobom, dužnička kriza, referendum u Velikoj Britaniji i migrantska kriza. Osobno sam optimist, mislim da će EU izaći još jača. Ne vidim pravu alternativu ovakvoj EU. Danas bi bili u ratu s ovakvim priljevom migranata da nije Unije. Imali bismo konflikte među zemljama. EU uspijeva da se širi duh solidarnosti i osjećamo da živimo u zajednici gdje smo svi sudbinski vezani. Uvjeren sam da nema EU s krizom ovakvih razmjera imali bi oružane sukobe na području EU – rekao je Kovač.

'Ne smijemo zaboraviti BIH. Riješit ćemo i Pelješki most'

Najavio je i pomoć Bosni u ulasku u EU u pregovorima koji će trajati dugo, ali i skorašnju zajedničku sjednicu resornih ministara i vlada Hrvatske i BIH oko pitanja Pelješkog mosta.

- Proširenje nije prva stvar kojom se EU bavi, ali želimo da te zemlje nisu zaboravljene. Ne smijemo zaboraviti BIH. Riješit ćemo i Pelješki most, čudio sam se da se na tome nije radilo. Napravit ćemo zajedničku sjednicu, gdje će svi resorni ministri razgovarati. Imamo već slijedećeg tjedan sastanak predsjedništva BIH i nakon toga ćemo definirati termin – rekao je Kovač koji je potvrdio da je s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem razgovarao i o pitanju zastupljenosti hrvatske manjine u srpskom parlamentu.

Srbija, podsjetio je, ima obvezu da to osigura na temelju ugovora koji Hrvatska poštuje, a Srbija još ne.

- Mi smo u Hrvatskoj sve odradili i srpska manjina je u Hrvatskom saboru je zastupljena s tri etnička zastupnika i mislim da je to korektno. Što se tiče Srbije, imaju obvezu jer postoji taj međudržavni sporazum koji je ratificiran u Narodnoj skupštini 2005. da osigura zastupljenost hrvatske manjine u narodnoj skupštini i mi ćemo o ponavljati u prijateljskom duhu dok se to ne realizira. Rekao sam Dačiću da bi takav jedan potez koji se nameće, jer se radi o međudržavnom sporazumu, a postoji i Ustav Srbije koji to propisuje, bio jasan znak da Srbija želi graditi prijateljske odnose s Hrvatskom – rekao je Kovač koji tvrdi da će na tom pitanju nastavljati i dalje inzistirati.

'Dao sam intervju Bujancu i dobio jako puno pozitivnih reakcija'

Na kraju emisije upitan je i misli li da je pogriješio što je kao ministar vanjskih poslova otišao u emisiju koju vodi voditelj koji ima prošlost s presudama oko teških droga i te koketiranju s fašizmom, Kovač je odgovorio da ne misli.

- Odlučio sam kao ministar ostati blizak i ići na lokalne televizije, dao sam intervju Velimiru Bujancu, dobio sam jako puno reakcija pozitivnih i ljudima se to mnogima svidjelo. Meni je važno da mi iz HDZ-a da ostanemo u kontaktu s ljudima da se ne odvojimo od običnih ljudi – kazao je Kovač koji je kazao da se nije žalio kada je dotičnom dao par epiteta.

- On je nabrojao ljude s kojim sam se sastao i dao sam mu kompliment. Sve je prirodno, meni je važno da ostanemo u kontaktu s ljudima, da se ne odvojimo od običnih ljudi. Meni je važno da ostanem blizak ljudima – rekao je Kovač.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 352
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...