Obavijesti

News

Komentari 511

'Ako referendum ne prođe vi u proračun vratite 48 mil. kuna'

'Ako referendum ne prođe vi u proračun vratite 48 mil. kuna'
2

Uoči referenduma 1. prosinca sučelili su se Željka Markić i predstavnik kampanje Građani glasaju protiv. Iz 'U ime obitelji' poručili su da neće otkriti donatore

VIDEO

Uoči referenduma o braku 1. prosinca Media Servis organizirao je sučeljavanje predstavnice inicijative 'U ime obitelji', Željke Markić, i predstavnika kampanje 'Građani glasaju protiv' Gordana Bosanca. 

Bosanac je objasnio da građani moraju glasovati protiv iz 'vrlo jednostavnog razloga'. 

- Zato što smatramo da je čitav ovaj referendum ustvari jedna manipulacija građana koja pod krinkom ideje zaštite braka u stvari želi 'prošvercati' neka puno ozbiljnija pitanja kao što su, na primjer, kampanja za zahtjev zabrane pobačaja ili kampanja oko zabrane medicinski potpomognute oplodnje -  objasnio je. Smatra kako se radi o programu stranke Hrast.

Markić je pozvala da se odluče je li iza inicijative Crkva, HDZ ili Hrast.

- Recite mi, koliko je ljudi glasalo za Hrast na prošlim izborima? Imate li tu informaciju? Oko 30 tisuća. Tvrdite da je moguće da jedna stranka, za koju je glasalo 30 tisuća birača, pokrene 750 tisuća birača -  rekla je Markić. 

Na prijedlog Gordana Bosanca, da kao uspješna poslovna žena u državni proračun vrati 48 milijuna kuna ako referendum ne prođe, Markić je rekla da joj se 'sviđa ideja da ravnopravno sudjeluju u prijedlogu'.

- Krenite od sebe rekla je - na što joj je Bosanac odgovorio da bi vrlo ozbiljno razmislio o svemu da je on pokretač referenduma. 

'Građani glasuju protiv' sutra objavljuju donatore

Ivan Munjin, član Organizacijskog odbora Građanske inicijative "U ime obitelji" i Vanja Škorić, iz inicijative Građani glasaju protiv u emisiji Hrvatska uživo na HRT-u pričali su o financiranju kampanje za referendum. 

Škorić je rekla kako će 'Građani glasuju protiv' u utorak objaviti popis svih donatora i točan iznos prihoda i rashoda. Dio njihovih donacija došao je od 59 udruga koje podupiru inicijativu, oko 22 tisuće kuna prikupljeno je na humanitarnoj večeri u petak, a 12 tisuća kuna donacije su građana. Anonimne donacije, tvrdi, nisu primali, a sutra će svima biti dostupni potpuni podaci. 

- Ulaskom u EU Hrvatska je usvojila neka pravila financiranja kampanja. Na žalost, u Zakonu o referendumu postoji rupa, ali Državno izborno povjerenstvo poručilo je da ne bi smjelo biti srozavanja standarda. Nadamo se da ćemo vidjeti izvještaj inicijative 'U ime obitelji' - rekla je Škorić, međutim Munjin je poručio kako detaljan popis ipak neće objaviti. 

On smatra da je DIP svojim zahtjevom istupio iz svojih ovlasti i svrstao se uz one koji su protiv. S imenima donatora ne žele izlaziti u javnost jer se boje da će biti napadani. Naime, više puta ponovio je kako je inicijativa 'U ime obitelji' izložena napadima u medijima.

'Nećemo objaviti donatore da ih zaštitimo od napada'

- Postoji kampanja koja se vodi protiv inicijative i osoba koje su je poduprle, u tom ozračju ne možemo zaštiti osobe koje su poduprle inicijativu -  rekao je i dodao kako postoji pritisak na one koji se, tvrdi, zalažu za ustavnu zaštitu braka. 

Škorić smatra da 'U ime obitelji' prihvaća upute DIP-a koje im odgovaraju, međutim kada im nisu po volji onda im ne odgovaraju. Također, dodala je da se može govoriti i o pritiscima na one koji su protiv, međutim standardi su, tvrdi za sve jednaki, pa se u ovom slučaju radi o izbjegavanju transparentnosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 511
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...
Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena