Obavijesti

News

Komentari 257

Dakle, ako ste zaboravili, još jednom ponovimo, od danas...

Dakle, ako ste zaboravili, još jednom ponovimo, od danas...
5

Za prelazak granice u sve članice EU dovoljna je tek osobna iskaznica, koju mogu imati i djeca. Na granici više nema carinskih kontrola, studenti imaju veća prava...

VIDEO

Hrvatska je od danas, 1. srpnja, punopravna članica Europske unije, a samim time vrijede neka nova pravila. Iako smo već o svemu tome već pisali, vrijedi opet ponoviti najbitnije stvari. 

Za ulazak u 27 zemalja potrebna je tek osobna iskaznica

Dakle, treba znati kako je za prijelaz granice u zemlje EU od danas potrebna samo osobna iskaznica. I ne, ne morate po novu osobnu već vam 'stara', kao i svi ostali dokumenti (vozačka dozvola, putovnica) vrijede do datuma njihova isteka.

No, treba reći da do ulaska u Schengen, prilikom prelaska granice s EU, ipak će biti policijskih kontrola.

I djeca mogu imati osobne iskaznice

Što se tiče osobnih iskaznica, novost je i da djeca mlađa od 16 godina mogu izvaditi svoju osobnu. Zahtjev podnose roditelji ili staratelji. Ipak, djeca starija od 12 godina moraju doći u MUP, jer moraju dati otiske prstiju.

Bez carine za pakete vrijednosti do 150 eura 

Također, na granicama nema carinskih kontrola. Više se ne carine ni proizvodi naručeni internetom i dostavljeni poštom, ali samo unutar EU-a. Za zemlje izvan EU-a carina  se plaća za pakete vrijednosti iznad 150 eura.

Europska zdravstvena iskaznica

Od novih dokumenata valja spomenuti Europsku zdravstvenu iskaznicu koju besplatno izdaje HZZO. Ona godinu dana pokriva troškove liječenja kod iznenadnih bolesti ili ozljeda u svim zemljama članicama Europske unije.

Hrvatskim studentima jednaka prava u svim članicama EU

Novost ima i u obrazovanju. Naime, od danas svi hrvatski studenti mogu studirati u bilo kojoj državi EU pod istim uvjetima kao i građani te države. To znači da ako domicilni studenti ne plaćaju školarinu, neće ju plaćati ni hrvatski studenti.

Neki nam ipak privremeno zabranili zapošljavanje

Što se, pak, tiče, tržišta rada i zapošljavanja u članicama EU-a, valja napomenuti kako su neke zemlje, sukladno njihovom pravu, ipak zabranile dolazak hrvatskih radnika. Privremenu 'zabranu' uvele su Slovenija, Njemačka, Austrija, Nizozemska, Velika Britanija, Belgija, Španjolska i Luksemburg. Maksimalna zabrana koju nam zemlje EU mogu odrediti je sedam godina. Nakon toga, sva su tržišta rada Europske unije otvorena i za hrvatske radnike.

Cigarete do 2017. skuplje za čak 10 kuna

Cigarete su jedine koje se moraju uskladiti s cijenama Europske unije te će do 2017. godine poskupjeti za još najmanje 10 kuna. Trošarine na alkohol i energente su usklađene, a trošarine na energente za kućanstva ne poskupljuju kao i za veći dio industrije. 

Do 2015. bez novih poreza 

Vlada je istaknula kako novih poreza nema do 1. siječnja 2015. godine, kada se uvodi porez na građevinska zemljišta.

Jeftiniji automobili?  

Na automobil koji kupimo u Europskoj uniji plaćamo PDV u Hrvatskoj, ali i trošarinu, a ne plaćamo više carine. Isto tako, ako prodajemo rabljeni automobil nekome iz EU, na njega plaćamo samo trošarinu, ne i PDV. Uskoro će se uvesti i nove trošarine na dizel, i to najmanje 10 lipa.

Roaming čak šest puta jeftiniji

Od danas roaming je znatno povoljniji. Razgovor s bilo kim u bilo kojoj zemlji EU koštat će čak šest puta manje nego što je koštao do sada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 257
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.