News

Komentari 19

Aladrović: Covid potpore za poduzetnike ostat će samo za one koji su najnezaštićeniji

Aladrović: Covid potpore za poduzetnike ostat će samo za one koji su najnezaštićeniji

Ministar je istaknuo da zbog popuštanja epidemioloških mjera ne vidi razlog da i dalje stimuliraju pojedine poslodavce. Potpore će ostati za organizatore sportskih događanja, kulturnih događanja, event industrije...

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je da su reforme provodili do sada, a provodit će ih i dalje, no kada će krenuti konkretne reforme u zdravstvu, javnoj upravi, pravosuđu - nije dao konkretan odgovor.

Aladrović je za Dnevnik Nove TV  rekao da je pandemija usporila provođenje određenih reformi, no uvjeren je da će ih Vlada provesti do kraja svog mandata. Dodao je i da je teško procijeniti hoće li rast cijena gurnuti građane u još dublje siromaštvo.

- Ono što je dobro, rastu plaće - rekao je ministar i dodao da rastu i mirovine. Prosječan umirovljenik dobit će oko 60 kuna više mjesečno, a Aladrović je rekao da je to gotovo milijarda kuna na godišnjoj razini za proračun.

Nije odgovorio niti na pitanje je li fer da prosječna mirovina raste 60-ak kuna, a saborskim zastupnicima 230 kuna već je rekao da se "usklađenje događa sukladno zakonodavnom okviru".

- Svjesni neadekvatnosti pojedinih vrsta mirovina odlučili smo se na nov način obračuna obiteljske mirovine koje su najmanje adekvatne i to ćemo učiniti u sljedećem koraku. Najniže mirovine su povećane više od 20 posto. Siguran sam da će i kretanja unutar mirovinskog sustava također spriječiti bilo kakvo povećanje siromaštva - rekao je Aladrović.

Potpore za poduzetnike ostat će samo za one koji su najnezaštićeniji, najavio je ministar te dodao da zbog popuštanja epidemioloških mjera ne vidi razlog da i dalje stimuliraju pojedine poslodavce.

- Ostaju organizatori sportskih događanja, kulturnih događanja, event industrije, putničke agencije, dakle relativno male segmente našeg društva, ali one koji su najizloženiji - rekao je ministar i dodao da ako ponovno dođe do ekonomskih poremeća, za što se nada da neće, da su spremni pomoći onima kojima se poremećaj dogodi.

Pozvao je građane na cijepljenje kao najbolji način očuvanja zdravlja i ekonomije.

Zakon o radu

U Zakonu o radu mijenjaju se dvije stvari - odnos ugovora na određeno i neodređeno.

- Želimo smanjiti broj ugovora na određeno vrijeme i omogućiti onima koji žele raditi više da rade više - kazao je.

Incident u Međimurju

Reporterka ga je upitala je li ministarstvo rada i mirovinskog sustava zakazalo kao i socijalna politika prema romskoj manjini u Međimurju, a Aladrović je odgovorio da se dio resora kojeg on vodi ne može poistovjetiti s posljednjom tragedijom u Međimurju.

Dodao je da ministarstva aktivno rade s manjinama u posebnim programima, a u Međimurju su posebno fokusirani na romsku manjinu.

- Ne vidim način da ovakav jedan incident možemo povezivati sa svim socijalnim politikama, ili politikama drugih ministarstava. Mi kontinuirano radimo, ali to ne znači da možemo apsolutno doći u situaciji da ovakvih incidenata ne bude. Možemo ih smanjiti - rekao je Aladrović.

Najčitaniji članci