News

Komentari 68

Alarmantno stanje u Bilicama: U splitski zatvor prodro je korona virus, zaraženi su i zatvorenici

Alarmantno stanje u Bilicama: U splitski zatvor prodro je korona virus, zaraženi su i zatvorenici

Iz Uprave za zatvorski sutav kažu kako je na virus SARS-CoV-2 pozitivan jedan zatvorenik no neslužbeno doznajemo da su zaražena trojica. Na virus su, navodno, pozitivne i tri djelatince i pravosudni policajac

U posljednjih 24 sata, jedan zatvorenik Zatvora u Splitu primio je pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 što je razlog za određivanje samoizolacije osobama lišenim slobode s kojima je ostvario kontakte - ustvrdili su u Upravi za zatvorski sustav pri Ministarstvu pravosuđa i uprave u subotu.

Osim  zatvorenicima, samoizolacija je određena i za službenike Zatvora u Splitu, pravosudne policajce i strukove učitelje, zbog kontakta sa zaraženim. Kako neslužbeno doznajemo na virus su pozitivne i ekonomistica i dvije djelatnice zaposlene u kantini. Najvjerojatnije je neka od njih zarazila i zatvorenika koji je zaposlen u kantini a on je potom virus, vjerojatno, prenio i na pravosudnog policajca koji ga je pratio.

Problem je, doznajemo, u tome što se zatvorenik kretao svuda po zatvoru dostavljajući ostalim zatvorenicima stvari koje su naručivali iz kantine pa bi broj zaraženih za koji dan mogao biti i veći. U zatvoru je, inače, oko 180 zatvorenika. 

Nakon saznanja da je korona virus ušao u zatvor u upravi su odlučili testirati sve zaposlenike osim, neslužbeno doznajemo, pravosudnih policajaca. Točnije, testirali su jednog koji je bio u kontaktu sa zatvorenikom iz kantine. Dio zaposlenika završio je u samoizolaciji - među njima i četiri pravosudna policajca.

 - U odnosu na stanje sigurnosti i općenito funkcioniranje Zatvora, preraspodjelom službenika osiguran je normalan rad i svakodnevno funkcioniranje - tvrde u Ministarstvu pravosuđa i uprave.