Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
8 komentara

Albanija i RH će spriječiti novu migrantsku rutu preko Jadrana

Ministri Josip Buljević i Mimi Kodheli razgovarali su o suradnji dviju vojski na sprečavanju otvaranja nove migrantske rute preko grčko-albanske granice i dalje preko Jadranskog mora

Goran Stanzl/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
8 komentara

Hrvatska i Albanija spriječit će otvaranje nove migrantske rute preko Jadranskog mora, dogovorili su se u četvrtak u Zagrebu ministri obrane dviju zemalja koje bi se mogle naći na udaru migranata nakon zatvaranja tzv. balkanske rute.

Ministri Josip Buljević i Mimi Kodheli razgovarali su o suradnji dviju vojski na sprečavanju otvaranja nove migrantske rute preko grčko-albanske granice i dalje preko Jadranskog mora.

Albanija, koja graniči s Grčkom gdje je blokirano više desetaka tisuća migranata nakon zatvaranja grčko-makedonske granice, mogla bi im postati alternativa za put prema zapadnoj Europi kamo je balkanskom rutom prošle godine stiglo više od milijun izbjeglica.

"Dogovorena je stalna razmjena informacija o kretanjima migranata, stalni kontakt dviju vojski ... i da ćemo zajedno intervenirati i odgovarati na svako pitanje", rekao je Buljević na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kodheli.

Podsjetio je da je za kontrolu hrvatskih granica zadužena policija, a da joj oružane snage prema nedavno izmjenjenom zakonu u tome mogu samo pomagati.

"Međutim, u prevenciji migrantskog vala možemo puno toga napraviti i dominantno smo razgovarali o tome kako prevenirati situaciju koja bi za nas bila vrlo nepovoljna da migranti krenu južno u Hrvatsku. Mislim da se to neće dogoditi, jer ćemo učiniti sve da to spriječimo", istaknuo je Buljević.

I albanska ministrica je rekla da vojska samo pomaže policiji koja je zadužena za migrante i sigurnost Albanije.

"U svakom slučaju bit ćemo dio europskog rješenja tog problema koje nije lako, ali zajedničkom suradnjom možemo uspjeti", rekla je Kodheli.

Prošlog tjedna počeo se provoditi sporazum između EU-a i Turske, potpisan 18. ožujka u Bruxellesu, prvim slanjem s grčkih otoka više stotina migranata u Tursku.

Albanske vlasti su nedavno pojačale kontrole na granici s Grčkom kako bi spriječile nekontrolirani priljev migranata nakon zatvaranja "balkanske rute" koja prolazi Makedonijom, Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom.

EU je Albaniji obećala pomoć ukoliko bude na meti migrantskog vala.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message