Obavijesti

News

Komentari 217

Razgovarat će se o nestalima, ali i o vraćanju kulturnog blaga

Srbijanski predsjednik i hrvatska predsjednica proći će u ponedjeljak bitna pitanja poput nestalih u Domovinskom ratu, ali i povratku kulturnog blaga. Hrvatskoj Srbija treba vratiti još 1000 otuđenih predmeta

VIDEO

Kada u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sjedne nasuprot hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, na prvom mjestu naći će se otvorena pitanja vezana uz ratne devedesete. 

Kako doznajemo iz dobro obaviještenog izvora, prvo će se "pročešljati" predsjednici vrlo bitno pitanje nestalih u Domovinskom ratu, a otvorit će se pitanja povratka kulturnog blaga, statusa hrvatske i srpske manjine, te jačanja trgovinske suradnje i razmjene.  Od 30.000 predmeta koji su otuđeni iz Hrvatske za vratiti ostaje još 1000. 

- Pomaci su veliki i ta se priča privodi kraju. Ključno je kako je cilj Vučićevog dolaska isključivo pozitivan iskorak u bilateralnim odnosima. Ministarstvo vanjskih poslova priprema sve materijale, a postoji i stalna suradnja s uredima Sabora i Vlade. Ovaj posjet je dugo i pažljivo pripreman i tema ratne odštete nije na popisu tema razgovora dvaju predsjednika - uvjerava nas naš izvor. 

S hrvatske strane u izaslanstvu će biti Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, a sa srbijanske strane Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vučićev posjet isključivo predsjedničina odluka

Kako doznajemo, dolazak Vučića u službeni posjet isključivo je predsjedničina odluka i nije donesena pod pritiskom Washingtona niti Bruxellesa.

Nakon sastanka i izjava na Pantovčaku, Vučić će se susresti s premijerom Andrejem Plenkovićem, potom predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Sljedeća postaja bit će mu Hrvatska gospodarska komora u kojoj će, zajedno sa predsjednicom Grabar Kitarović nazočiti hrvatsko-srpskom gospodarskom forumu, a nakon toga će se u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj susresti s mladima. Svoj prvi dan posjeta završit će na Pantovčaku na svečanoj večeri. 

Drugog dana posjeta Vučić će obići općinu Gvozd i u naselju Vrginmost susresti se sa srpskom zajednicom. Potom je predviđen povratak u Zagreb na sjednicu Srpskog narodnog vijeća u KD Vatroslav Lisinski, na koji je, doznajemo, pozvan cijeli državni vrh. Vučića će svečano ispratiti u Zračnoj luci Zagreb.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 217
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1