News

Komentari 654

Aleksandar Vulin u Jadovnu: 'Stepinac je bio ustaški vikar'

Aleksandar Vulin u Jadovnu: 'Stepinac je bio ustaški vikar'

Izjava srpskog ministra Aleksandra Vulina izazvala je brojne reakcije. Jadranka Kosor istaknula je kako je prisutni ministar Berislav Šipuš odmah trebao reagirati

Srpski ministar Aleksandar Vulin na komemoraciji žrtvama ustaškog logora Jadovno izjavio je kako je ''Alojzije Stepinac bio ustaški vikar'', prenosi HRT. Kazao je kako mu smeta najava da se Stepinac proglasi svetim te se upitao ''ako je Stepinac svet, što je s onima koji su u Jasenovcu i Jadovnu ubijeni zbog vjerske, nacionalne i političke pripadnosti''. 

- Što da kažem pobijenoj srpskoj djeci koja nakon 74 godine na ulicama najljepših gradova čuju istu pjesmu i imena onih koji su ih bacali u jamu? Koji je to život koji je vikara ustaške vojske preporučio za sveca? - rekao je Vulin te dodao da Srbija želi mir i partnerske odnose.

Ministar kulture Berislav Šipuš izjavio je kako povijesni revizionizam u Jadovnom nije moguć, a nije se u govoru osvrnuo na Vulinovu izjavu.

- Na ovom mjestu povijesni revizionizam nije moguć, jer su kosti ispod naših nogu u Šaranovoj jami suviše neumoljive. Bez obzira na to je li točan podatak povjesničara Slavka Goldsteina da je ovdje blizu 24 tisuće žrtava ili povjesničara Đure Zatezala o preko 40 tisuća žrtava, to je bez sumnje vrlo tragično mjesto, kako za Srbe, Židove i Rome, tako i za nas Hrvate zato što je ovdje netko u naše ime činio zlo tragičnog ljeta 1941. godine, i to masovnim ubojstvima za rasnu čistoću - rekao je Šipuš.

Reiner: Hoće li i ovog puta vlada Srbije odšutjeti?

Na Vulinovu izjavu reagirao je HDZ-ov Željko Reiner te kazao kako je izjava sramotna. 

- Što reći na sramotnu izjavu srbijanskog ministra? Nakon ovoga postavljaju se dva pitanja. Prvo je hoće li se i ovaj put srbijanska vlada odšutjeti i ne demantirati takav stav svog ministra, a drugo je što će napraviti hrvatska Vlada - rekao je za RTL. 

Kosor: Vulin je dežurni mrzitelj

Na Twitteru je reagirala nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. 

- Vulin je, jednostavno, dežurni mrzitelj. Mrzitelje treba obilježiti i spriječiti da siju mržnju i zlo. Mini. Šipuš trebao je odmah osuditi - napisala je.