Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
73 komentara

Alemka Markotić: Ovakvo što nismo doživjeli od 15. stoljeća

Virusi su čudni. SARS je tako protutnjao za 6 mjeseci pa nestao. Teško je vjerovati da će ovaj nestati, ali se nadam da će nas iznenaditi, rekla je Alemka Markotić

Zagreb: Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite o koronavirusu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
73 komentara

Koliko vidim kad se vozim, izgleda da zaista možemo biti ponosni na veći dio stanovništva jer se drže pravila. Sad apeliram na onaj manji postotak, koji se ponaša nonšalantno, da se drže pravila, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" za Dnevnik Nove TV komentiravši stroge mjere koja je Hrvatska uvela. 

Na pitanje koje se danima provlači - zašto su neki ljudi prvo negativni, a zatim pozitivni na korona virus, Markotić je istaknula da su testovi sigurni, ali ne 100 posto. Za neke ljude se tako procjenjuje klinička slika i, čak ako su negativni, traži se novo testiranje. 

Iako su hrvatske mjere proglašene najstrožima u svijetu, Markotić smatra da su one bile pravovremene. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Osobno bih preporučila da se svi samo drže tih mjera. Mislim da su one sad dovoljne i promišljene - rekla je i istaknula da nam i dalje nedostaje samodiscipline. 

Smatra da naglog rasta teško oboljelih i ističe da se radi o 5 posto svih zaraženih. 

- Ovo je situacija koju nitko nije doživio do 14., 15., 16. stoljeća i trebat će nam da se adaptiramo. Vjerujem da će stožeri dati bolje upute - osvrnula se na upute Stožera. 

Markotić je umirila javnost i rekla da je hrvatski zdravstveni sustav jak bez obzira što je velik broj liječnika u samoizolaciji. 

- Više puta sam rekla da ne želim dati ozbiljnije procjene. Možete imati pretpostavke, a svi se nadamo da uspijemo izdržati nekoliko tjedana. Virusi su čudni. SARS je tako protutnjao za 6 mjeseci pa nestao. Teško je vjerovati da će ovaj nestati, ali se nadam da će nas iznenaditi - zaključila je Alemka Markotić. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message