News

Komentari 197

Alkohol i cigarete mogu kupiti, ali ne i robu za bebe, Riječanka ogorčena: 'Pa gdje je tu logika'

Alkohol i cigarete mogu kupiti, ali ne i robu za bebe, Riječanka ogorčena: 'Pa gdje je tu logika'

Iz županijskog stožera kažu da je cilj odluka bio smanjenje kretanja ljudi. Kažu da nema dobrih odluka, ali i da su uspjeli minimalizirati kretanje. Kupci su ogorčeni, no i trgovci kažu da mjere nisu logične

Novi, dvotjedni, treći lockdown, koji je u Primorsko-goranskoj županiji stupio na snagu od ponedjeljka, mnoge riječke obrtnike, ali i kupce ostavio je u čudu. Naime, osim zabrane rada terasa kafića i restorana i zabrane svih javnih događanja i okupljanja, zabranjen je i rad trgovina odjećom i obućom. Tako se u brojnim trgovinama kupci susreću sa apsurdnom situacijom u kojoj su police sa odjećom i obućom prekrivene najlonom ili odvojene trakama i ne mogu se pogledati ni kupiti dok ostali artikli i namirnice mogu.

- Došla sam kupiti čarapice i pidžamicu za dijete, ali to se, vidim, ne može, dok se npr. alkohol i cigarete može. Ispada da oni koji piju i puše imaju prioritet nad mojim djetetom. Gdje je tu logika, ne razumijem po kojem kriteriju se odlučilo ići u ovakve mjere - kaže nam ogorčena majka tromjesečnog dječaka, koja je ostala zatečena kada je u Plodinama ugledala u najlon zamotane police dječjeg odjela s robicom za bebe.

Iz uprave Plodina kažu kako jednostavno postupaju po uputama stožera, koji im nalaže zabranu prodaje tekstila, tj. garderobe i zbog kojeg u svojim trgovinama moraju ograditi dio gdje se takvi artikli nalaze.

No tu nelogičnosti ovakvih strogih odluka nije kraj. Naime, u centru grada pak nailazimo na trgovinu obućom, koja je zatvorena, a nedaleko nje je otvorena trgovina za plahte.

- Ne znam tko je odlučivao o ovakvim mjerama, kojom logikom su se vodili jer mi ne smijemo raditi, a trgovine plahtama npr. mogu. Drugim riječima, ne možete kupiti cipele ili košulju, ali torbice, zavjese i plahte možete. Pa što taj Stožer misli, uništiti nas male poduzetnike - šokirana je vlasnica trgovine obućom, koja zapošljava nekoliko djelatnica i trenutno su svi na burzi. 

U sportskoj trgovini Decathlon isti prizor kao i u ostalim trgovačkim lancima - sva odjeća i obuća prekrivena je prozirnom folijom dok se ostali artikli mogu kupiti.

- Imali smo nekoliko pritužbi kupaca nezadovoljnih ovakvim mjerama, no njih upućujemo na naše web shop usluge, gdje mogu naručiti sve što im treba te isto preuzeti kod nas u trgovini u zapakiranom paketu. Moramo naglasiti da jednostavno postupamo po nalozima stožera, držimo se mjera, bila nam je inspekcija i za sad je tako kako je - pojašnjavaju iz Decathlona.

Stožer: Cilj odluke je smanjiti kretanje ljudi

- Cilj ovakvih odluka bio je smanjenje kretanja ljudi, kojim se širi zaraza, a procijenili smo da se najveće kretanje događa upravo u trgovinama odjeće i obuće. Morali smo reagirati sukladno tome, a sve kako bi opao broj novozaraženih na dnevnoj bazi te se samim time smanji pritisak na opterećeni rad i hospitalizaciju oboljelih u KBC Rijeka. U ovakvim situacijama definitivno nema dobrih odluka kojima će svi biti zadovoljni, ali činjenica je da smo uspjeli minimalizirati kretanje, a samim tim i širenje zaraze te idućih dana očekujemo i značajan pad novozaraženih - pojasnio je šef navedenog stožera Mladen Sčulac.

Sve mjere ostaju na snazi

Sve  epidemiološke mjere koje su u primjeni u Primorsko-goranskoj županiji ostaju na snazi, kako su i donijete, do 26. travnja, rekao je po završetku današnje sjednice Stožera civilne zaštite PGŽ načelnik Stožera Mladen Šćulac.

Kako je pojasnio, mjere se neće korigirati jer još uvijek nije došlo do značajnijeg pada novozaraženih osoba. Da je epidemiološka situacija i dalje jako zahtjevna potvrdio je i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović koji je iznio aktualne brojke. 

Danas je evidentirano 323 novooboljelih unutar laboratorijski obrađenih 974 uzoraka što čini 33,2 posto. Mićović je dodao da su 292 osobe ozdravile, a broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ povećao se na 3229. 

- U ovom tjednu imali smo u prosjeku 26,54 posto udjela novozaraženih među testiranim osobama, a nadamo se da ćemo ovim mjerama taj udio spustiti ispod 22 posto. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 je 197. Na respiratoru se nalazi 10 osoba. U Thalassotherapiji Opatija, sekundarnom Covid-19 centru PGŽ, se na liječenju trenutno nalaze 22 pacijenata. Tijekom jučerašnjeg dana je u KBC-u nažalost preminulo 6 osoba od COVID-19 bolesti. Udio hospitaliziranih osoba od COVID-19 bolesti unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva iznosi stabilnih 6,8 posto - rekao 

Najčitaniji članci