Obavijesti

News

Komentari 241

Capak: Samo šest zemalja u EU lošije od Hrvatske, uskoro nam dolazi 1,8 milijuna doza Pfizera

Capak: Samo šest zemalja u EU lošije od Hrvatske, uskoro nam dolazi 1,8 milijuna doza Pfizera

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na presici Nacionalnog stožera kazao je da nam je Pfizer povećao dostupnost cjepiva i da ćemo primit ukupno 1,8 milijuna doza Pfizera do kraja lipnja

VIDEO

Nacionalni stožer obraća se javnosti s novim informacijama o korona virusu u Hrvatskoj. Epidemiološka situacija u Hrvatskoj se pogoršala, broj novozaraženih svakim danom sve je veći.

Vesna Katalinić Janković iz Ministarstva zdravlja obratila se na početku presice.

Naime, u posljednja 24 sata zabilježeno je 2698 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.053. Među njima su 2003 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 186 pacijenata. U odnosu na jučer je 25 novih.

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite

Preminula su 44 pacijenta. Dvije osobe nemaju evidentiranih komorbiditeta. Prosječna dob je 74,6 godina, najmlađa je bila u dobi od 48 godina.

Znanstvenik s Ruđera: 'Neke su mjere možda rigorozne, ali za njih postoje jako dobri razlozi...'
Znanstvenik s Ruđera: 'Neke su mjere možda rigorozne, ali za njih postoje jako dobri razlozi...'

Primarijus Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a kazao je da smo prije sedam dana imali smo 2599 od 8994 testirana, a tjedna prije 2.4. 2362 novih od 8697 testiranih.

 - U ovom tjednu od 12. do 16.4 imamo 11.082 novooboljela, a u prošlom tjednu smo imali 8338 što čini postotni porast od 32 posto. Prosječna incidencija je 664.9, najniža u Istarskoj, najviša u Primorsko-goranskoj 1377. Hrvatska trenutno zauzima po incidenciji 21. mjesto u EU, šest zemalja ima višu incidenciju od Hrvatske. 587.4 je stopa smrtnosti, tu  smo na 17. mjestu zemalja EU - kazao je Capak.

Capak: 'Pfizer nam je povećao dostupnost cjepiva'

Današnji udio je 29.2 posto pozitivnih u testiranju, istaknuo je Capak.

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite

 - Pfizer nam je povećao dostupnost cjepiva. Od 4. tjedna travnja te doze će nam biti značajno veće, već tada ćemo dobiti gotovo 100 tisuća doza, u svibnju dobivamo 175 tisuća doza, i u lipnju 200 tisuća doza tjedna. Primit ćemo ukupno 1,8 milijuna doza do kraja lipnja - istaknuo je ravnatelj HZJZ-a.

Cijepljenima s dvije doze Pfizera trebat će i treća doza
Cijepljenima s dvije doze Pfizera trebat će i treća doza

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su postignuti dogovori s veledrogerijama o otplati duga. Dio duga je otplaćen i dogovorena je dinamika otplate duga do kraja godine.

 -  Moja isprika svima koji su se bojali. Od početka navodimo da ćemo napraviti sve da osiguramo isporuku lijekova i da ona bude neupitna. Trenutno smo u tim nastojanjima uspjeli, ali to je jedan korak a čeka nas reforma zdravstvenog sustava. Već smo započeli određene radnje za optimalizaciju nabavke lijekova, usklađivanje s potrebama i realnim financijskim mogućnostima da omogućimo sve što je potrebno hrvatskim građanima. Osigurana je isporuka lijekovima do kraja godine -  poručio je Beroš i dodao da nas čeka neminovna reforma zdravstvenog sustava.

Beroš: 'Postoje rezervni kapaciteti koji su u pripremi, ako situacija eskalira'

Ministar zdravstva zadovoljan je najavljenim dolaskom cjepiva. Kazao je da je bolnički sustav dodatno opterećen i da  neke bolnice smanjuju hladni pogon

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite

- Postoje rezervni kapaciteti koji su u pripremi, ako situacija eskalira - istaknuo je ministar Beroš. Pozvao je sve na odgovorno ponašanje kako se ne bi dodatno punile bolnice.

- Možete biti sigurni da će doći dovoljno cjepiva za sve koji se mogu i žele cijepiti. To je najbolje što možemo napraviti za sebe i za društvo -  naglasio je Beroš.

Markotić: 'Zarazna je već danima puna'

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' ,Alemka Markotić rekla je da je britanska varijanta koronavirusa dominantna u Europskoj uniji.

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite

 - Jasno je da je britanska varijanta u cijeloj Europi pa više ne treba raditi ni sekvenciranje. Južnoafrička se kreće na oko 5 posto, a brazilska, za koju se misli da bi mogla ugrožavati i cijepljenje, ona je pod kontrolom, Italija ima do 5 posto, a recimo Portugal ima nula posto, oni su zaustavili i letove s Brazilom. Sve zemlje Europe bilježe značajno manji pobol osoba starijih od 80 godina i to se vezuje s manjom smrtnošću -  kazala je Markotić.

Sve o ugrušcima tijekom korone i nakon cijepljenja: Smršavite i ugasite cigaretu - smanjite rizik
Sve o ugrušcima tijekom korone i nakon cijepljenja: Smršavite i ugasite cigaretu - smanjite rizik

Zabrinjava je što su dobne skupine koje se razbolijevaju sada su niže, od 40 do 65 godina.

 - Za zamisliti se je da je oko 25 posto onih koji su na respiratoru i bez komorbiditeta. I mi u Klinici viđamo to. Kapaciteti su puni, Zarazna je već danima puna. Mlađa dobna skupina je tamo, između 40 i 60-65 godina - istaknula je Markotić koja dodaje da je zabrinjava  to što su radiolozi vidjeli teške i obostrane upale pluća kod mlađih bolesnika.

'Nema nedodirljivih kod korone'

- Jako važno je sada da izdržimo, da se držimo mjera, da se ljudi ne razbole jer i mlađi mogu razviti teže oblike bolesti. Šteta bi bilo sada završiti s teškim oblikom bolesti ako se možemo sačuvati i dočekati cijepljenje. Nema nedodirljivih kod korone. Svi koji misle tako, varaju se. Korona ima svoju dinamiku i čini težu situaciju kod komorbiditeta i starijih, ali i kod mlađih ima teških oblika bolesti. Kada je riječ o cjepivu, sada s u rolling pregledu tri vrste cjepiva: Curevax, Novavax i Sputnik. EMA je fokusirana na trombozu, a sljedeće izvješće se očekuje oko 22.4. Do sada je na 25 milijuna bilo 62 sinusne tromboze. EMA statistički nije našla značajnu povezanost s dobi i spolom, iako se to nešto češće događalo kod žena mlađih od 62 godine. Nastavlja se daljnja analiza - kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'.

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je da su jučer produljene ranije donesene nacionalne mjere. Produljeno je i važenje mjera u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj županiji i Zagrebu.

Najveći porast broja zaraženih od siječnja u Njemačkoj: Imaju gotovo 30.000 novooboljelih
Najveći porast broja zaraženih od siječnja u Njemačkoj: Imaju gotovo 30.000 novooboljelih

- Došao je zahtjev i za pooštravanje mjera u Brodsko-posavskoj županiji. Jučer smo produžili mjere na nacionalnoj razini i nema izmjene u odnosu na mjere koje su trajale do 15.travnja. Produžili smo mjere u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Došao je zahtjev za strožim mjerama u Brodsko-posavskoj županiji. Te mjere se odnose na maske na otvorenom gdje se očekuje veći protok ljudi, a dana je i preporuka jedinicama lokalne samouprave da obustave iznajmljivanje društvenih domova i drugih objekata za sve vrste okupljanja, privatnih proslava. Dubrovačko-neretvanska županija je predložila a mi smo prihvatili novu mjeru za općinu Trpanj. Predloženo je blago ublažavanje mjera, što znači mogućnost rada ugostiteljskih objekata na otvorenom od 7 do 19 sati -  kazao je Božinović.

Procjepljivanje: 'Vrlo realno smo na oko 55 posto do 1. srpnja'

Što se tiče mogućnosti procjepljivanja 55 posto populacije do 1. srpnja Krunoslav Capak je rekao:

- Vrlo realno smo na oko 55 posto do 1. srpnja. Nismo daleko od toga. Vrlo vjerojatno je da ćemo dosegnuti tih 55 postio To nije ništa puno više od 1000 po županiji dnevno, a neke županije mogu i puno više. Grad Zagreb može dnevno cijepiti 10.000 ljudi. Ako doze dođu kako je najavljeno, to neće biti nikakav problem - naglasio je Capak.

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite

Na pitanje kako će ići redoslijed cijepljenja prosvjetnih i turističkih radnika rekao je:

- Dali smo rok da do danas resori dostave popise po županijama i po prioritetima. Prosvjetni djelatnici su druga faza cijepljenja i bit će jedni od prvih prioriteta, tako i turistički djelatnici. S obzirom na velike doze, moći ćemo to sve paralelno pokrenuti - objasnio je Capak.

'Nije bilo pogodovanja kod izrade platforme CjepiSe'

Ministar Beroš je ponovno rekao da nije bilo pogodovanja kod izrade platforme CjepiSe.

- Već jutros je Ministarstvo zdravstva uputilo demantij, svi procesi bili su transparentni sukladno zakonima. Svi podaci su bili objavljeni, vrlo jasno su navedeni tamo, teza o prikrivanju identiteta i dobavljača ne stoji jer je sve bilo objavljeno. Ja kao ministar ne znam koliko je to točno koštalo, ali vjerujem da je u naše priopćenje to bilo uključeno. Pozdravljam sve teze koje su se jučer postavile, ali smo tu da otklonimo sve sumnje. Istina je da je to jedan informatički složen proces. Postojali su određeni kriteriji koji su dogovoreni za upisivanje na platformu. Mislim da to funkcionira, a za dob ne mogu točnu reći - objasnio je ministar zdravstva.

Zbog čega je nekoliko tjedana trebalo da odgovori da je tvrtka Cuspis radila platformu Cijepise?

- Ispričavam se ako je bilo kašnjenja u bilo kojem odgovoru. Kao ministar sam posvećen drugim stvarima. Na mrežnim stranicama ministarstva se nalaze svi elementi koji ukazuju tko je i kada potpisao ugovor. Sve je javno. Mislim da u čitavom procesu nije bilo pogodovanja, po mom mišljenju - kazao je Beroš.

Zdravstvena reforma pred lokalne izbore

Na tvrdnju da je optužio Plenkovića da oklijeva s reformom zbog lokalnih izbora, Beroš je rekao da je jedno čudno viđenje jučerašnje rasprave.

 - Srećom, mislim da je ona snimana i da su podaci javno dostupni. Kada je riječ o nerazumijevanju ministra Marića i mene, nisam osjetio da me on proziva ili da smo u nesuglasicama. Riješili smo ovaj veliki problem kako se ranije nije rješavao. Dobro surađujemo i razumijemo se, a posebno se razumijemo da je potrebna reforma hrvatskog zdravstvenog sustava. Ako se reforma zdravstvenog sustava ne provede, bit će kriv isključivo ministar zdravstva. Na više kolosijeka bih se osjećao krivim ako reforme barem ne započnu. Istina je da smo do sada imali nekoliko radnih verzija prijedloga svih mjera koje preporučuju stručne službe - kazao je ministar Beroš.

'Mogu razumjeti okupljanje, ali ne i pjevanje. U Hrvatskoj se neće dogoditi novi Bergamo'
'Mogu razumjeti okupljanje, ali ne i pjevanje. U Hrvatskoj se neće dogoditi novi Bergamo'

Istaknuo je da nije osjetio kritiku ministra Marića nego da može njemu i premijeru izraziti duboku zahvalnost.

- Ne tražim ispriku niti se vadim na premijera ako ne dođe do inicijacija i provedbe reformi, bit ću kriv isključivo ja -  rekao je Beroš.

Na pitanje je li mu premijer zaista rekao da se neće baviti reformom zdravstva prije lokalnih izbora.

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite



-  Ako pogledate snimku, čut ćete da sam rekao da se reforme pripremaju u za to prikladno vrijeme, a to je vrijeme nakon izbora. Politika funkcionira tako, kada dolazi vrijeme demokratskog procesa, veći iskoraci se moraju raditi u mirnije vrijeme koje nije opterećeno tim temama i dilemama. Aluzija da se čeka da prođu izbori može imati konotaciju da se nešto nepovoljno sprema. Ne. Neće biti redukcije prava hrvatskih osiguranika. Nikad mi to premijer nije rekao, niti to mogu zaključiti iz svakodnevnih razgovora s njim. Zahvaljujem mu. Svi su svjesni zbog ove krize važnosti zdravstvenog sustava i sada se drugačije razmišlja o potrebi održavanja istog kao prije nekoliko godina - kazao je Beroš.

Enorman porast troškova

Naveo je kako su direktni troškovi Covid krize 2,5 milijarde kuna.

- Riječ je o troškovima za liječenje pozitivnih, za respiratore, za cjepiva, za posebne lijekove, za bolovanja, za samoizolacije. Ova kriza je izazvala enorman porast troškova. Razgovarali smo o porastu plaća, na poticaj zapošljavanja mlađih od 30 godina. Sve to vrlo jasno jučer i ovih dana komuniciramo, riješili smo enorman problem s dugom veledrogerijama - kazao je ministar Beroš.

Šef Stožera Davor Božinović na kraju presice je zamolio sve da paze jer uskoro dolazi vrijeme većih druženja jer ide svibanj kad je vrijeme sakramenata

 - Vrijeme je sakramenata, uvjeren sam da će proteći uz poštivanje mjera. No, želim podsjetiti da su privatna okupljanja s razlogom ograničena. I apeliram da se proslave održavaju sa što manjem brojem osoba. Privatna druženja su najveći rizik za širenje zaraze.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 241
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca