Obavijesti

News

Komentari 4

Ameri usput glasaju o gljivama, marihuani, pobačaju, minimalcu

Ameri usput glasaju o gljivama, marihuani, pobačaju, minimalcu

New Jersey i Arizona glasali su i za legalizaciju marihuane, Oregon za halucinogene gljive, Colorado i Louisiana za pobačaj, a Florida za minimalnu plaću

VIDEO

Ovo nisu samo predsjednički izbori u SAD-u. Uz izbor čovjeka koji će voditi zemlju narednih 4 godine, Amerikanci u nekim saveznim državama glasali su i za niz drugih zakona.

Legalizacija marihuane i 'čarobne gljive'

Tako su birači u New Jerseyu i Arizoni izglasali zakon koji legalizira upotrebu marihuane u rekreativne svrhe za građane starije od 21 godinu. Isto pitanje je bilo na biračkim listićima glasača u Montani, Mississippiju i Južnoj Dakoti za koje se još ne znaju rezultati. Od 1996. 33 savezne države i Okrug Columbia dozvolili su uporabu medicinske marihuane, 11 je odobrilo rekreativnu uporabu, a 16, uključujući one u kojima je dozvoljena uporaba medicinske marihuane, dekriminalizirali su njezino posjedovanje, navodi Nacionalna organizacija za reformu zakona o marihuani. 

Birači u Oregonu izglasali su prvu terapijsku uporabu psilocibina, odnosno 'čarobne gljive'. Ova halucinogena gljiva trebala bi pomoći odraslim pacijentima koji se bore s PTSP-om, depresijom, ovisnošću te onima koji pate od anksioznosti zbog kroničnih bolesti od kojih umiru. U Washington D.C.-ju odobrena je Inicijativa 81 koja policiju obvezuje da lake droge i sredstva kao što je psilocibin uvrste u najniže prioritete. Ovime bi se trebao i smanjiti broj slučajeva policijske brutalnosti nad Afro-Amerikancima. 

I mrtvi dobivaju izbore: Prije mjesec dana umro je od korone, republikanci glasali za njega...
I mrtvi dobivaju izbore:  Prije mjesec dana umro je od korone, republikanci glasali za njega...

 

Pobačaj

U Coloradu se glasalo o Inicijativi 115 koja bi zabranila pobačaj nakon 22. tjedna trudnoće. Jedina iznimka u kojoj bi pobačaj bio dostupan je ugroza života majke, a pobačaj bi bio zabranjen i u slučajevima silovanja i incesta. Birači su ovu inicijativu odbacili. 

 - Ova inicijativa pokušava zatvoriti Centre za pobačaj u državi koja se smatra sigurnom lukom i zadnjom šansom za mnoge žene - rekla je Karen Middleton, predsjednica udruge Cobalt koja se bori za pravo na pobačaj. 

U Louisiani pak druga priča. Birači su izglasali 'Prvi amandman' u kojem stoji da ništa u ustavu SAD-a ne štiti pravo na pobačaj i pravo na financiranje pobačaja. 

 - Štitimo novce naših poreznih obveznika i potvrđujemo pro - life stav Louisiane. Vjerujemo da o ovome trebaju odlučiti ljudi - rekla je senatorica Katrina Jackson. Grupe koje se bore za pravo na pobačaj upozoravaju da će ovo dovesti do odbacivanja slučaja Roe vs. Wade nakon kojeg je u SAD-u legaliziran pobačaj na zahtjev majke bez navođenja razloga.

U Louisiani su ostale još samo tri klinike za pobačaj, a od 2018. Louisiana je treća najsiromašnija savezna država, sa čak 20% stanovništva koje živi ispod razine siromaštva. Aktivisti upozoravaju da su zbog toga potrebne klinike za pobačaj i podršku te da će ovo ponovno pokrenuti epidemiju ilegalnih pobačaja tijekom kojih žene umiru.

Ovo je karta svijeta koju je objavio Trumpov sin, Hrvatska je na njoj označena kao more
Ovo je karta svijeta koju je objavio Trumpov sin, Hrvatska je na njoj označena kao more

Minimalna plaća i radnička prava

Florida je izglasala mjeru kojom se mijenja ustav savezne države kako bi se minimalna plaća od 8,56 dolara na sat povećala na 15 dolara do 30. rujna 2026. 

Kalifornija je izglasala 'Inicijativu 22' kojom se vozači koji dijele prijevoz i isporučuju robu izuzimaju iz saveznog zakona po kojem su zaposlenici, a ne izvođači radova. Ovime veća prava dobivaju vozači platformi Uber i Lyft, koji su i financirali kampanju sa vrtoglavih 190 milijuna dolara. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Melania i Jared rekli Trumpu da prizna poraz, a sinovi i saveznici i dalje odbijaju priznati rezultat
SVE O BIDENOVOJ POBJEDI

Melania i Jared rekli Trumpu da prizna poraz, a sinovi i saveznici i dalje odbijaju priznati rezultat

Joe Biden izabrani je američki predsjednik. U svom prvom govoru najavio je jedinstvo i borbu protiv korone, a već se znaju i prvi potezi njegove vlade

Biden: Bit ću predsjednik koji će ujediniti, neću vidjeti crvene i plave države, nego ujedinjene!
VIDEO: POBJEDNIČKI GOVOR

Biden: Bit ću predsjednik koji će ujediniti, neću vidjeti crvene i plave države, nego ujedinjene!

Joe Biden je u napetoj izbornoj trci osvojio više od 270 elektorskih glasova i tako postao 46. predsjednik SAD-a. Zajedno s Kamalom Harris obratio se javnosti oko 2 ujutro po našem vremenu
Muljaže s porezima, problemi s poslovima: Čekaju li Trumpa crni dani nakon Bijele kuće?
SHOW NIJE GOTOV

Muljaže s porezima, problemi s poslovima: Čekaju li Trumpa crni dani nakon Bijele kuće?

Kad je NY Times otkrio da je 2016. platio samo 750 dolara saveznog poreza na dohodak i da su mnoge njegove aktivnosti nagomilale gubitke, slika uspješnog poduzetnika pretrpjela je još jedan udarac