News

Komentari 6

Američka mornarica rasporedila četiri ratna broda kod Tajvana

Američka mornarica rasporedila četiri ratna broda kod Tajvana

Nosač USS Ronald Reagan prošao je Južnokinesko more i trenutno se nalazi u Filipinskom moru, istočno od Tajvana i Filipina te južno od Japana, potvrdio je Reutersu u utorak dužnosnik američke mornarice

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi sprema se doći na Tajvan, u posjet koji je izazvao žestoke kineske osude, dok su se istodobno četiri američka ratna broda, uključujući nosač zrakoplova, pozicionirala u vodama istočno od tog otoka u sklopu "rutinskog" raspoređivanja.

Nosač USS Ronald Reagan prošao je Južnokinesko more i trenutno se nalazi u Filipinskom moru, istočno od Tajvana i Filipina te južno od Japana, potvrdio je Reutersu u utorak dužnosnik američke mornarice.

USS Reagan, inače stacioniran u Japanu, kreće se zajedno s raketnom krstaricom USS Antietam i razaračem USS Higgins.

"Iako su u stanju odgovoriti na bilo koji slučaj, ovo su normalna, rutinska raspoređivanja", rekao je anonimno jedan dužnosnik, dodavši da ne može komentirati točne lokacije.

Dužnosnik američke mornarice rekao je da je amfibijski jurišni brod USS Tripoli također u tom području u sklopu raspoređivanja, koje je započelo početkom svibnja, iz matične luke San Diego.

Očekuje se da će Pelosi, dugogodišnja kritičarka Kine, stići u Taipei kasnije u utorak, navode Reutersovi izvori upućeni u to pitanje, dodavši da se SAD neće prestrašiti kineskim "zveckanjem oružja" tijekom posjeta.

U Utorak ujutro bilježi se aktivna prisutnost kineskih vojnih zrakoplova i brodova, u blizini središnje crte tjesnaca.

U pripravnosti su i tajvanski zrakoplovi. Tajvansko ministarstvo obrane "pojačalo" je svoju razinu borbene pripravnosti od utorka ujutro do četvrtka u podne, izvijestila je u utorak službena tajvanska novinska agencija CNA pozivajući se na neimenovane izvore.

U jugoistočnom kineskom gradu Xiamenu, koji se nalazi nasuprot Tajvana, stanovnici su primijetili oklopna vozila u pokretu i objavili fotografije na internetu.

Reuters ih nije još verificirao.

Kineski društveni mediji vrvjeli su od zebnje zbog potencijalnog sukoba i domoljubnog žara zbog mogućnosti ujedinjenja s Tajvanom.

Neki regionalni vojni analitičari kažu da pojačano raspoređivanje snaga u vrijeme napetosti povećava rizik od sukoba, čak i ako ga nijedna strana ne želi.