News

Komentari 12

Američki guverner: 'Pet sretnih dobitnika dobit će milijun dolara, ali samo ako se cijepe'

Američki guverner: 'Pet sretnih dobitnika  dobit će  milijun dolara, ali samo ako se cijepe'

Političari u SAD-u na razne se načine domišljaju kako privoljeti skeptičare da se cijepe, a guverner države Ohio Mike DeWine u tome nije štedio pa je utemeljio lutriju sa zgoditkom od milijun dolara

Republikanac Mike DeWine rekao je da će pet sretnih dobitnika u pet tjedana, počev od 26. svibnja, dobiti novčanu nagradu od milijun dolara ako prime najmanje jednu dozu cjepiva.

Da bi svoj naum ostvario zagrabio je u savezni fond za ublažavanje posljedica pandemije. 

"Znam da će neki od vas reći 'DeWine, lud si! Ta ideja od milijun dolara je razbacivanje novca", objavio je guverner na Twitteru, "Ali istinu govoreći, prava rastrošnost u ovoj fazi pandemije - kada je cjepivo dostupno svima koji ga žele - je ne spasiti život od covida-19".

Izvlačenje će se održati svake srijede, a da bi "se kandidati kvalificirali moraju imati najmanje 18 godina na taj dan, moraju biti stanovnici Ohija i moraju se cijepiti prije izvlačenja", napisao je.

Dosad se 117 milijuna Amerikanca, a to je više od trećine američke populacije, potpuno cijepilo protiv covida, prema podacima Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)

Besplatno piće za novocijepljene

Tempo cijepljenja usporio je zadnjih tjedana zbog skepticizma prema cjepivu i pada broja zaraženih. Tako je i broj Amerikanaca spremnih cijepiti se pao za trećinu zadnjih tjedana, navodi CDC.

I nije DeWine usamljenik u zamisli o nagrađivanju, jer su toga dosjetili i drugi, ali znatno skromnije. New Jersey i Connecticut dogovorili su s barovima i pubovima besplatno piće za novocijepljene.

Državni zaposlenici u Marylandu primjerice dobivaju po 100 dolara kada se cijepe. 

Prošli tjedan, guverner New Yorka Andrew Cuomo rekao je da će klubovi Mets i Yankees osigurati besplatne ulaznice za bejzbol novocijepljenima prije utakmice. 

Drugdje u svijetu nagrade su skromnije pa tako primjerice Rusija daje poklon bonove za kupnju u trgovinama od približno 80 kuna, a Srbija do 31. svibnja građanima koji prime jednu dozu daje po 25 eura. 

Najčitaniji članci