News

Komentari 154

Američki obavještajci upozorili Zelenskog: 'Totalna invazija Ukrajine kreće u roku 48 sati'

Američki obavještajci upozorili Zelenskog: 'Totalna invazija Ukrajine kreće u roku 48 sati'

Prema američkom obavještajcu, procjene Pentagona uključuju korištenje zračnih udara, krstarećih raketa i kopnene invazije. No obavještajci upozoravaju i da planovi ovise o dnevnim događajima

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena obavijestila je Volodimira Zelenskog, predsjednika Ukrajine, da procjena obavještajnih podataka pokazuje kako Rusi pripremaju totalnu invaziju Ukrajine u sljedećih 48 sati, doznaje Newsweek od američkih obavještajnih izvora. 

POGLEDAJTE VIDEO

- Predsjednik Ukrajine je upozoren da je vrlo vjerojatno da će Rusija, prema informacijama kojima raspolažu američke obavještajne službe, krenuti s invazijom u roku od 48 sati - rekao je dužnosnik izravno upućen u situaciju.

- Imamo i izvještaje da su ruski zrakoplovi ranije danas ušli u ukrajinski zračni prostor. Radilo se o špijunskim zrakoplovima, koji su nakratko ušli u ukrajinski zračni prostor - rekao je. 

Izvor blizak administraciji predsjednika Zelenskog potvrdio je također da su dobili takvo upozorenje. 

Prema američkom obavještajcu, procjene Pentagona uključuju korištenje zračnih udara, krstarećih raketa i kopnene invazije.  Ovu informaciju potvrdio im je i drugi dužnosnik koji je naglasio 'sveobuhvatnu prirodu' vojnih akcija koje Pentagon očekuje. 

Prema njegovim navodima, invazija neće uključivati samo upad proruskih snaga iz Donbasa na istoku, već i veliki vojni prodor prema Kijevu sa sjeverne granice uz Bjelorusiju, gdje su ruske snage imale velike vježbe. 

Navodno bi cijela akcija mogla krenuti usred noći, a prije nje bi mogli prethoditi cyber napadi. 

No, ono što oba dužnosnika naglašavaju je da se ruski planovi mogu promijeniti ovisno o dnevnim događajima.
 

Najčitaniji članci