Obavijesti

News

Komentari 3

Amerika poništila smrtnu kaznu za bombaša s maratona 2013.

Amerika poništila smrtnu kaznu za bombaša s maratona 2013.

Žao mi je što sam oduzeo živote, za patnju koju sam vam uzrokovao, za štetu koju sam počinio, nepopravljivu štetu, rekao je Džohar Carnajev, a htjeli su ga poštediti i roditelji 8-godišnje žrtve napada

VIDEO

Američki federalni žalbeni sud u petak je poništio smrtnu kaznu izrečenu Džoharu Carnajevu, osuđenom za pomaganje pri izvođenju bombaškog napada 2013. u Bostonu tijekom tradicionalne maratonske utrke, pri čemu je troje ljudi ubijeno, a više od 260 osoba je ranjeno. 

Američki Okružni žalbeni sud sa sjedištem u Bostonu prihvatio je veći dio Carnajevljeve presude, ali je naredio sucu nižestupanjskog suda održavanje novog postupka u kojem će se isključivo baviti kaznom koju bi osuđenik trebao dobiti za zločine zbog kojih je osuđen, a koji mogu rezultirati izricanjem smrtne kazne.

Sudac okružnog suda O. Rogeriee Thompson u svojoj je odluci iznio da je njegov kolega koji je vodio proces načinio propust pri biranju porotnika, jer nije osigurao izdvajanje onih koji su mogli biti pristrani pri svojoj odluci, jer su bili izloženi opsežnim izvještajima o napadu i njegovim zastrašujućim posljedicama.

Thompson je naveo da je sudac u postupku dopustio da u porotu budu izabrani oni koji su "već formirali mišljenje da je Džohar Carnajev kriv", a svoju je odluku temeljio najvećim dijelom na njihovom potvrdnom odgovoru na pitanje mogu li donijeti odluku u ovom slučaju vodeći se samo iznesenim dokazima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Džohar Carnajev i njegov stariji brat Tamerlan aktivirali su dvije ručno izrađene eksplozivne naprave 15. travnja 2013. u blizini ciljne arene Bostonskog maratona, a potom se pet dana skrivali i bježali pred policijskom potjerom, sijući paniku među stanovnicima Bostona.

Tri noći nakon napada, u pokušaju bijega iz grada, braća su otela automobil, a potom ubila policajca Seana Colliera. Te noći je Tamarlan Carnajev preminuo nakon obračuna vatrenim oružjem s policajcima, koji je završio tako da ga je njegov brat Džohar pregazio ukradenim automobilom.

Policija je u sljedeća 24 sata zatvorila grad i većinu mjesta u predgrađu Bostona te u opsežnoj potrazi pronašla bjegunca koji se skrivao u plovilu uskladištenom u dvorištu jedne kuće.

Federalna porota je 2015. proglasila Carnajeva krivim po svih 30 točaka optužnice za što mu je izrečena smrtna kazna, jer je on bio taj koji je postavio eksplozivnu napravu kojom su usmrćeni osmogodišnji dječak Martin Richard te 23-godišnji kineski student na razmjeni Lingzi Lu.

Odvjetnici koji su vodili obranu osporili su presudu navodeći da suđenje nije smjelo biti održano u Bostonu, gdje su potencijalni porotnici bili izloženi srceparajućim, opsežnim medijskim napisima o napadu i žrtvama, među kojima su mnogi doživjeli teške tjelesne ozljede.

Bill i Denise Richard, 8-godišnjeg Martina koji je bio najmlađa žrtva napada, u priopćenju koje je 2015. objavljeno na naslovnoj stranici Boston Globea zatražili su od američkog Državnog odvjetništva da ne traži smrtnu presudu, jer će to samo produžiti njihovu bol.

- Znamo da vlada ima svoje razloge za traženje smrtne presude, ali konstantno traženje takve kazne može donijeti višegodišnje žalbene postupke i produžiti nam proživljavanje najbolnijeg dana u našim životima - napisali su u priopćenju koje je objavljeno pod naslovom "Kako bi okončali agoniju, ostavite se smrtne presude".

Carnajev je na izricanju presude priznao krivnju za počinjene zločine.

- Žao mi je što sam oduzeo živote, za patnju koju sam vam uzrokovao, za štetu koju sam počinio, nepopravljivu štetu. Za slučaj da postoji ikakva sumnja, kriv sam za ovaj napad, zajedno sa svojim bratom - izjavio je Carnajev.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS