Obavijesti

News

Komentari 53

'U Wuhanu eksperimentiraju sa šišmišima, a sigurnost nikakva'

'U Wuhanu eksperimentiraju sa šišmišima, a sigurnost nikakva'
1

Još prije dvije godine u Washington je stiglo izvješće američkih znanstvenika koji su bili u Wuhanu. Upozorili su da bi zbog lošeg sigurnosnog standarda u laboratoriju moglo doći do proboja virusa

VIDEO

Siječanj 2018., dvije godine prije nego će se smrtonosni korona virus početi širiti iz Kine u Europu, kasnije i na cijeli svijet, u Washington stižu dva dopisa obavještajnih službi. 

SAD istražuje je li koronavirus nastao u laboratoriju u Wuhanu
SAD istražuje je li koronavirus nastao u laboratoriju u Wuhanu

Sadržaj jednog od tih dopisa objavio je novinar Washginton Posta, a radi se zapravo o izvještajima američkih znanstvenika koji su 2017. godine u nekoliko navrata bili u Institutu za virologiju u Wuhanu, žarištu epidemije, a kasnije i pandemije korona virusa.

U izvješćima koje su američki znanstvenici slali svojoj ambasadi, upozorili su šefove da spomenuti institut u Wuhanu ispituje razne tipove koronavirusa i analizira potencijalnu transmisiju sa šišmiša na čovjeka u lošim sigurnosnim standardima i uvjetima kakvi ne odgovaraju takvom načinu ispitivanja, bojeći se kako bi moglo doći do 'proboja virusa' i na koncu prijenosa s čovjeka na čovjeka.

Podignuto već 50 tužbi protiv Tirola, odšteta viša od 5 mil. €
Podignuto već 50 tužbi protiv Tirola, odšteta viša od 5 mil. €

Zašto su radili na biosigurnosnoj razini 2, a mogli su na 4?

Dodali su kako postoji opravdan razlog da bi se tako nešto moglo dogoditi u skoroj budućnosti. Izvješća su označili kao 'osjetljiva', ne 'tajna', ali svejedno nisu bila za javnost.

Američki znanstvenici tijekom svojih posjeta sreli su se i sa Shi Zhenglijom, koja je bila voditeljica istraživačkog projekta koji je analizirao koronaviruse.

Njezin tim je 2017. godine objavio istraživanje u kojem su dokazali da su šišmiši iz provincije Yunnan najizgledniji nosioci virusa SARS. Dio koji je posebno zaintrigirao Amerikance i koji je bitan u ovom današnjem aspektu je da se koronavirusi tipa SARS mogu prenijeti sa šišmiša na čovjeka.

Američkim znanstvenicima bilo je čudno kako wuhanski laboratorij za kontrolu bolesti, spomenut u izvješćima, ima najvišu biosigurnosnu razinu 4, ali u istraživanjima koje je provodila Shi Zhengli, radilo se na biosigurnosnoj razini 2.
Američka obavještajna služba imala je te informacije i sve glasnije odbijaju kineske tvrdnje da je virus nastao na wuhanskoj tržnici.

U prilog toj tezi ide i jedno izješće kineskih službenika koje je objavljeno u siječnju 2020. godine, a u kojem stoji kako prvi oboljeli od Covid19 virusa nije bio povezan sa spornom tržnicom u Wuhanu, kao ni više od jedne trećine prvooboljelih. Inače, Institut u Wuhanu nalazi se samo par kilometara od tržnice koju je Kina označila kao epicentar zaraze korona virusom.

Investigations on coronavirus at the Charite Berlin

Sigurnosni propust pa prijenos s čovjeka na čovjeka?

Sigurno je da će biti još puno teorija o porijeklu korona virusa, a proći će godine prije nego što saznamo kako je nastao i kako se proširio virus koji je paralizirao svijet, na wuhanskoj tržnici ili je zbog sigurnosnog propusta u laboratoriju koji se bavi upravo takvim virusima koji se, dokazano, prenose sa šišmiša na čovjeka, a kasnije i s čovjeka na čovjeka.

Kina se poziva na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) koja je više puta naglasila kako nema dokaza da je koronavirus nastao u laboratoriju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:07
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca