News

Komentari 2

Amerikanci će kazniti Obaminu politiku na lokalnim izborima

Amerikanci će kazniti Obaminu politiku na lokalnim izborima

Amerikanci Obami najviše zamjeraju veliku stopu nezaposlenosti i veće poreze. Predizborna istraživanja prednost su na lokalnim izbirima davala republikancima

Amerikanci će u utorak izaći na birališta diljem SAD-a te će izabrati senatore i guvernere. Ove godine lokalni izbori predstavljaju puno više od punjenja Senata i Kongresa. Mnogi američki mediji ove izbore već nazivaju referendumom o Obaminoj ekonomskoj politici. Brojne ankete govore da će građani Amerike glasati protiv trenutnog stanja, odnosno protiv predsjednika Baracka Obame. Predizborna istraživanja tako su prednost davala republikancima. Kampanja je bila oštra, a republikanski kandidati uložili su milijune kako bi okaljali svoje demokratske suparnike izvlačeći na provršinu njihovo 'prljavo rublje' u medijima. Analitičari ističu kako su ovi Midterm elections (izbori usred četverogodišnjeg predsjedničkog mandata) vrlo važni. Amerikanci su ljutiti i nezadovoljni ekonomskom politikom te na ovim izborima za lošu situaciju u gospodarstvu žele nekoga kazniti. Uobičajeno je pak, kažu politički analitičari, da stranka akutalnog predsjednika izgubi na lokalnim izborima. Amerikanci Obami najviše zamjeraju veliku stopu nezaposlenosti i veće poreze. 

Hrvat republikanac trgao plakate svog protukandidata

Hrvat Anthony Peraica, koji je kao 13-godišnji dječak stigao u SAD jer je ostao siroče, odlučio je pod svaku cijenu pobijediti na lokalnim izborima. Hrvat republikanac tako je pribjegao i gerilskim metodama pa je pod okriljem noći u McCooku trgao plakate svog protukandidata za gradonačelnika demokrata Jeffreyja Tobolskog. Policija ga je uhvatila na djelu dok je trgao plakat u dvorištu jednog restorana. Peraica punih osam godina sjedi u vijeću okruga Cook u kojem predstavlja republikansku manjinu. U tajnoj akciji s Peraicom je bio još jedan čovjek. Novinarima je rekao kako je njegovo uhićenje politički režirano, no što je odjeven u crno s kombijem radio u dvorištu restorana nije znao objasniti. Hrvatski iseljenik brani se da mu je sve namješetno.

Najčitaniji članci