Obavijesti

News

Komentari 81

Novo ubojito oružje Ukrajine: Može li američka 'čakija' nanijeti bolan udarac Rusima?

Novo ubojito oružje Ukrajine: Može li američka 'čakija' nanijeti bolan udarac Rusima?

Postoje dvije varijante Switchbladea, za napad na pješaštvo i oklopna vozila. Ukrajinci su dosad koristili turske bespilotne letjelice, a uskoro bi mogla stići pošiljka i iz Amerike

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena razmišlja o tome da Ukrajini pošalje ubojite dronove Switchblade (engl. "čakija") kako bi joj pomogla u borbi s ruskim okupatorima, piše NBC.

Switchblade može precizno odrediti poziciju ruskih tenkova i artiljerije s nekoliko kilometara udaljenosti i uništiti ih. 

Odluku o tome Amerikanci još nisu donijeli, ali u Bijeloj kući nisu isključili opciju da ti dronovi budu dio iduće isporuke vojne pomoći. Biden bi o tome mogao odlučiti u srijedu.

Postoje dvije varijante ovog oružja, Switchblade 300 i 600. Proizvela ih je tvrtka AeroVironment iz Washingtona za odjel američkih specijalnih operacija. Slabiji model služi napadu na pješaštvo, a veći za tenkove i druga oklopna vozila.

POGLEDAJTE VIDEO:

"Podržavamo naše saveznike i suverene države u pravu da zaštite domovine i svoje živote kad im je ono ugroženo", priopćili su iz tvornice oružja AeroVironment.

Switchblade su zapravo robotske pametne bombe opremljene kamerama, sustavima za navođenje i eksplozivima. Model 600 može letjeti 40 minuta i do 80 kilometara i čekati pravi trenutak za napad. Može ih se koristiti samo jednom, zbog čega ih zovu i "kamikaze dronovi". Verzija 300 stoji oko 6000 dolara, što je jeftinije od dronova U.S. Reaper.

Ukrajina je dosad koristila turske dronove Bayraktar TB2 kako bi uništila ruska oklopna vozila. Switchblade bi joj mogao dati novi zamah u ratu koji ulazi u četvrti tjedan. Ne zna se koliko Switchbladeova ima američka vojska, koliko ih brzo tvrtka može proizoditi i koliko bi dugo trebala trajati obuka Ukrajinaca prije nego što ih koriste na bojištu.