Obavijesti

News

Komentari 6

Amerikanci nedavno Gadafiju govorili kako zadržati vlast?

Amerikanci nedavno Gadafiju govorili kako zadržati vlast?
1

Najbolji način rušenja pobunjeničkog kredibiliteta u američkim očima, savjetovao je zamjenik državne tajnice David Welch Gadafija, bio bi povezanost s Al-Qa'idom

VIDEO

Gadafijev režim, unatoč stalnoj protuameričkoj retorici, održavao je izravan kontakt s visokopozicioniranim američkim čelnicima. Prema dokumentima libijskih tajnih službi, čiju su središnjicu pobunjenici doslovno "pregazili", kako donosi Al Jazeera, Gadafijevi izaslanici Abubakr Alzleitny i Mohammed Ahmed Ismail te američki pomoćnik državne tajnice u administraciji Georgea W. Busha David Welch sastajali su se i razgovarali o najboljem načinu Gadafijeve daljnje vladavine u Libiji.

Welch sada radi za Bechtel, američku kompaniju koja ima multimilijunske građevinske ugovore diljem Bliskog istoka. Prema dokumentima prije samo mjesec dana sastao se s Gadafijevim čelnicima u hotelu Four Seasons u Kairu nedaleko od američkog veleposlanstva. Tada je Welch savjetovao Gadafijev tim kako pomoću propagande dobiti rat predlažući nekoliko mjera kojima bi se zadobilo povjerenje svjetske, a ponajprije američke zajednice.

Prema dokumentima utjecajni američki političar savjetovao je Gadafija kako pobijediti SAD i NATO. Među savjetima našao se i onaj kako potkopati pobunjenike pomoću stranih tajnih službi uključujući i izraelske. Najbolji način rušenja pobunjeničkog kredibiliteta u američkim očima, savjetovali su Gadafija, bio bi povezanost s Al-Qa'idom. Te "tajne" informacije trebale bi svakako doći od tajnih službi kojima SAD vjeruje, najbolje preko izraelske, egipatske, marokanske ili jordanske.

Među Welchovim savjetima našao se i onaj da bi Libija trebala iskoristiti sirijske nemire u svoju korist te osramotiti Zapad dvostrukim mjerilima koja primjenjuje na određene zemlje. Ipak, najbolje rješenje libijskog problema u očima Zapada bio bi Gadafijev odlazak s vlasti, ali ne i prepuštanje vladavine. Welch je, prema dokumentaciji, obećao da će sve dogovoreno prenijeti američkoj administraciji, Kongresu i svim utjecajnim osobama.

Čini se da se Welchovoj pomoći Libiji pridružio i američki kongresnik Denni Kucinich koji se dopisivao s Gadafijevim sinom Saif al-Islamom od kojeg je tražio informacije kojima bi u Americi mogao lobirati za ukidanje pomoći Nacionalnom prijelaznom vijeću i zaustaviti NATO-ove napade. I on je tražio informacije o korupciji i povezanosti članova Vijeća s Al-Qa'idom te informacije koje bi Saif al-Islama oslobodile optužbi pred Međunarodnim sudom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa