News

Komentari 157

Kina zaprijetila Americi jer joj je srušila balon: 'Pretjerali ste! Pa sami ste rekli da nije prijetnja'

Kina zaprijetila Americi jer joj je srušila balon: 'Pretjerali ste! Pa sami ste rekli da nije prijetnja'

Američka vojska priopćila je u subotu da će pokušati brzo pronaći ključne elemente kineskog nadzornog balona među ostacima u blizini obale Južne Karoline nakon što ga je srušio borbeni avion F-22

Potraga je u tijeku. Koliko će trajati tek treba utvrditi, rekao je novinarima viši dužnosnik američke obrane, dodajući da su krhotine bile u relativno plitkim vodama. Visoki vojni dužnosnik rekao je kako predviđa da ponovno sastavljanje balona, nakon što ga je srušio borbeni avion F-22, neće trajati tjednima ili mjesecima, već da će ići relativno brzo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sigurnosni stručnjaci ocijenili su kako se čini da kineski let navodnog nadzornog balona iznad Sjedinjenih Država označava agresivniju taktiku špijunaže od oslanjanja na satelite i krađe industrijskih i obrambenih tajni.

POGLEDAJTE VIDEO - rušenje kineskog balona iznad Amerike:

I Sjedinjene Države i Kina desetljećima su koristile nadzorne satelite kako bi pratile jedna drugu iz zraka.

- Na neki način, to je više amaterski. Zar kamere na njihovim satelitima nemaju dovoljno visoku rezoluciju da moraju poslati balon - zapitao se bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Graja oko balona dolazi dok Kina osnažuje svoje vojne sposobnosti i izaziva američku vojnu prisutnost na Pacifiku. Sjedinjene Države također vjeruju da Peking nastoji doći do vlasničkih informacija i preuzeti znanje od američkih kompanija.

Kina je rekla da je balon imao civilnu, meteorološku i znanstvenu svrhu te je zalutao u američki zračni prostor, optuživši u subotu američke političare i medije da iskorištavaju situaciju kako bi diskreditirali Kinu. Prethodno je odbacila optužbe za špijunažu i ocijenila da Sjedinjene Države imaju hladnoratovski mentalitet i potenciraju 'kinesku prijetnju'.

Balon otkriven ovog tjedna činio se namjerno provokativnim, rekao je Dean Cheng, viši savjetnik kineskog programa na američkom Institutu za mir.

Mike Rounds, republikanski član Odbora za oružane snage američkog Senata, rekao je za Fox News da bi bilo dobro ponovno sastaviti balon kako bi se vidjelo "je li mu namjena bila stvarno prikupljanje podataka ili testiranje naših sposobnosti odgovora".

Andrew Antonio, suosnivač startupa za balone na velikim visinama Urban Sky, rekao je da su struje vjetra o kojima ovise baloni na velikim visinama za upravljanje na dugim putovanjima najmanje povoljne zimi, sugerirajući da namjere Kine možda nisu bile ciljati određeno mjesto u Sjedinjenim Državama.

Kina američko rušenje balona nazvala "očitom pretjeranom reakcijom"

Kina je kritizirala SAD zbog rušenja njezine letjelice, za koju američki dužnosnici sumnjaju da je bio špijunski balon, iznad američkih teritorijalnih voda nazvavši potez "očitom pretjeranom reakcijom" koju bi mogao pratiti kineski "neophodni odgovor".

Američki ministar obrane Lloyd Austin potvrdio je u subotu da je američka vojska srušila "špijunski balon na velikoj visini, koji je lansirala i koji pripada Narodnoj Republici Kini, u zračnom prostoru iznad voda obale Južne Karoline",

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u nedjelju je izrazio "snažno nezadovoljstvo" zbog upotrebe sile u rušenju letjelice. Kina je ranije u subotu odbacila optužbe za špijunažu, kazavši da je riječ o istraživačkom balonu koji je skrenuo s rute zbog "više sile" i optužila je američke političare i medije da iskorištavaju situaciju kako bi ocrnili Kinu, javlja Reuters.

- Glasnogovornik američkog ministarstva obrane također je izjavio da balon neće predstavljati vojnu ili osobnu prijetnju. U takvim okolnostima, SAD inzistira na korištenju sile, očito pretjerano reagirajući i ozbiljno kršeći međunarodnu praksu. Kina će odlučno štititi legitimna prava i interese relevantnih tvrtki, zadržavajući pravo na daljnje neophodne reakcije - rekao je kineski glasnogovornik.

Američki dužnosnik obrane objasnio je da je kineski balon dio nadzorne flote balona koji obavljaju špijunažu nad pet kontinenata, javlja Reuters. Kineski balon nije bio meteorološki već špijunski sa zadaćom da se domogne podataka o osjetljivim vojnim mjestima, rekao je američki dužnosnik obrane.

Pentagon je objavio prisutnost balona u četvrtak kad je lebdio iznad Montane gdje je u vojnoj bazi na sjeveru pohranjeno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojnim glavama, prema izvješću.

Pentagon je kazao da je predsjednik već istoga dana odobrio rušenje.

Američki državni tajnik Antony Blinken ocijenio je da je upad "balona za nadzor" u američki zračni prostor "neprihvatljiv" i "neodgovoran" te je otkazao posjet Pekingu planiran za nedjelju. To bi bio prvi posjet Kini jednog američkog državnog tajnika od 2018. godine. 

Odgađanje Blinkenova putovanja, što su ga dogovorili u studenom Biden i kineski predsjednik Xi Jinping, udarac je za one koji su u tom posjetu vidjeli priliku da se stabilizira sve lošiji odnos između dviju zemalja.

Kina se nada stabilnom odnosu sa SAD-om kako bi se mogla usredotočiti na svoje gospodarstvo, koje je ugrozila sada napuštena politika nulte tolerancije na covid i koje su zapostavili strani investitori, uplašeni povratkom državnog intervencionizma na tržištu.

Pentagon je u petak rekao da je drugi kineski balon primijećen u Latinskoj Americi, no nije naveo točnu lokaciju.

Najčitaniji članci