News

Komentari 3

Amerikanki operirali mozak, a ona cijelo vrijeme svirala flautu

Amerikanki operirali mozak, a ona cijelo vrijeme svirala flautu

Liječnici su joj ugradili elektrode kako bi reducirali tremore, a Henry je tijekom cijelog zahvata bila budna kako bi mogli provjeriti da li elektrode djeluju

Američka glazbenica svirala je flautu dok su joj liječnici u bolnici u Houstonu, u Teksasu, operirali mozak kako bi uklonili tremor koji bi joj mogao uništiti karijeru, javlja Daily Mail.

Profesionalna flautistica Anna Marie Whitlock Henry pati od nasljednog stanja koje uzrokuje tremor u rukama, a koji se zadnjih godina sve više pogoršava.

Liječnici su joj ugradili elektrode kako bi reducirali tremore, a Henry je tijekom cijelog zahvata bila budna kako bi mogli provjeriti da li elektrode djeluju.

Na videu koje je snimilo osoblje bolnice, može se vidjeti kako su liječnici i medicinske sestre nagradile Henry pljeskom nakon što je završila s izvedbom.

Henry se s tremorima bori još od djetinjstva.

- Ne mogu se više boriti s tim, umorila sam se. Postaje sve teže. Znala sam da je pitanje dana kad ću morati otići na zahvat ili odustati od karijere. Zahvalna sam na mogućnosti da riješim ovaj problem, za razliku od mog oca koji je morao živjeti s tim - kazala je Henry dodajući da još nekoliko članova njene obitelji ima isti zdravsteveni problem.

Na istoj opreaciji bila i izraelska violinistica

Istoj operaciji 2014. podvrgnula izraelska violinistica Naomi Elishuv.

Pročelnik neurokirurškog odjela bolnice Sourasky Yitzhak Fried kazao je da nikada ranije nije operirao pacijenta koji mu je u isto vrijeme ''držao privatni koncert''.

- Morala je svirati kako bismo sa sigurnošću znali da je uklonjen tremor - kazao je Fried te pojasnio da je zahvat obavljen uvođenjem elektrode od 1,3 milimetra kroz rupu u lubanji.

Dodao je da će Elishuv od sada bez problema moći svirati violinu, pisati ili držati čašu u rukama bez da se one tresu.

- Žao mi je što ranije nisam znala za ovu operaciju. Tremor mi je zaustavio karijeru, ali sada ću se vratiti normalnom životu - kazala je zadovoljna Elishuv, nekadašnja članica Litavske nacionalne i izraelskog komornog orkestra filharmonije.

U KBC-u Rijeka vodeća metoda liječenja za uznapredovalu Parkinsonovu bolest

Dubinska mozgovna stimulacija (DBS) predstavlja stimulaciju bazalnih ganglija implantacijom elektroda. DBS je medicinski uređaj, sličan pacemakeru, kod kojeg su elektrode postavljene u precizna ciljna mjesta u mozgu i spojene s pulsnim generatorom u prsištu koji generira visokofrekventnu elektrostimulaciju, što smanjuje simptome. Ti signali mogu omogućiti bolje funkcioniranje moždanih krugova koji kontroliraju pokret i blokirati neke od poruka mozga koje uzrokuju invalidne motoričke simptome. Kao rezultat, bolesnik može osjetiti veću kontrolu nad pokretima tijela, zbog čega mu postaje lakše obavljati svakodnevne zadatke.

U 200 godina od prvog opisa Parkinsonove bolesti, uz otkriće levodope, uvođenje DBS-a drugi je najvažniji događaj koji je otvorio nove horizonte liječenja i znatno poboljšao kvalitetu života oboljelih. Kod distonije, koja onesposobljava mlade ljude, taj je učinak još veći i daje novu šansu, vraća mlade na posao i u školu – objašnjava doc. dr. Vuletić za Novi list.

U nekim se zemljama DBS koristi za liječenje epilepsije, depresije te eksperimentalno kod Tourettovog sindroma, demencije i drugih neurodegenerativnih bolesti, a istražuju se i novi vidovi primjene.

U Hrvatskoj se implantacija elektroda obavlja samo na Zavodu za neurokirurgiju KB-a Dubrava, a neurološki dio se sada obavlja samo na Klinici za neurologiju KBC-a Rijeka.

U Hrvatskoj se godišnje na ovaj način liječi više od 35 bolesnika, objavio je lani Novi list.

Najčitaniji članci