Obavijesti

News

Komentari 130

Angela Merkel je trijumfirala: Fale joj četiri mjesta za većinu

Angela Merkel je trijumfirala: Fale joj četiri mjesta za većinu
15

FDP koji je bio partner Unije prema anketama nije prešao izborni prag. Zasad prag prelaze Unija, SPD, Zeleni i Lijevi. Za većinu u parlamentu treba oko 300 mjesta

VIDEO

Demokršćanska unija CDU/CSU kancelarke Angela Merkel pobjednik je parlamentarnih izbora u Njemačkoj. Osvojila je 41,7 posto glasova, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) 25,6 posto, stranka Ljevica 8,5 posto i Zeleni 8,4 posto. Budući da joj za apsolutnu većinu u Bundestagu nedostaje četiri mjesta morat će formirati koaliciju ili sa socijaldemokratima ili strankom Zelenih.

- Rezultati su super, hvala biračima i dajem vam obećanje da ćemo napraviti sve da i naredne četiri godine budu uspješne za Njemačku - rekla je u nedjelju nakon objave neslužbenih rezultata dobro raspoložena Angela Merkel koja je na dar od svojih kolega dobila buket cvijeća.  

Stranka socijaldemokrata SPD je prema neslužbenim rezultatima druga i osvaja 25,6 posto glasova. Prag zasad prelaze i Zeleni te Lijevi koji imaju po oko osam posto glasova. 

Najveći gubitnici liberali

Najveći gubitnici izbora su liberali i dosadašnji saveznici Angele Merkel. Oni su osvojili 4,7 posto glasova i zasad nisu prešli prag. Najveće iznenađenje izbora je pak stranka AFD (Alternativa za Njemačku). Prema neslužbenim rezultatima oni dobivaju 4,8 posto glasova, što nije bilo očekivano. Za ulazak u parlament je potrebno pet posto glasova. Riječ je o stranci koja je osnovana  6. veljače 2013., a njezini članovi se protive euru. 

Sprema se "velika koalicija"?

Ako rezultati ostanu kakvi su sada, Unija neće moći sama imati većinu u parlamentu i formirat će se koalicija. U tom su slučaju moguće dvije koalicije: tzv. 'velika koalicija' između Unije i SPD-a koju priželjkuje većina Nijemaca te koalicija Unija-Zeleni. U teoriji postoji i treća mogućnost u kojoj bi vlast formirali SPD, Zeleni i Lijevi, piše Bild.  

Inače izlaznost na ovim izborima je bila 73 posto te je više od 2009. godine kada je ona bila 70,8 posto. 

Merkel o 'Lex Perković': Treba ispoštovati sve dogovore s EK


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)