Obavijesti

News

Komentari 0

Angela Merkel traži od Turske: Zaustavite ofenzivu u Siriji

Angela Merkel traži od Turske: Zaustavite ofenzivu u Siriji
1

Kancelarka Merkel je u obraćanju parlamentu kritizirala činjenicu da će turska ofenziva donijeti novu nesigurnost regiji i Europi u kontekstu Islamske države

VIDEO

Turska mora zaustaviti svoje vojne operacije na sjeveru Sirije koje donose nova stradanja toj ratom već uništenoj državi, rekla je u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel u parlamentu, ponovivši kako Njemačka zabranjuje prodaju oružja Turskoj koja je ove godine dosegla rekordnu razinu. 

Merkel je u obraćanju parlamentu kritizirala činjenicu da će turska ofenziva donijeti novu nesigurnost regiji i Europi u kontekstu Islamske države. 

Raniji uspjesi u borbi protiv te radikalne skupine, većinom postignuti uz pomoć kurdskih snaga, mogli bi biti poništeni, dodala je. 

Merkel je u isto vrijeme naglasila činjenicu da je Turska primila oko 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica i time pomaže Europi. 

Usprkos kritikama, njemačka kancelarka i dalje podržava dogovor o izbjeglicama između Ankare i Bruxellesa, naglasila je. 

Istaknula je kako će Njemačka prestati prodavati oružje Turskoj, no nije pozvala na dodatne sankcije. 

Njemačka prodaja oružja Turskoj u prvih osam mjeseci 2019. je narasla na 250,4 milijuna eura, najviše od 2005. godine. 

Turska je 9. listopada započela svoju ofenzivu na Siriju, ciljajući kurdsku paravojsku za koju tvrdi da je povezana s Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) koja je već nekoliko desetljeća u sukobima u Turskoj sa središnjim vlastima. 

Kurdi traže humanitarni koridor za evakuaciju civila

Kurdske vlasti na sjeveroistoku Sirije tražile su u četvrtak uspostavu "humanitarnog koridora" za evakuaciju civila i ranjenih iz grada Ras al-Aina, koji okružuju turske snage i pokušavaju ga preuzeti od kurdskih snaga.

U bombardiranju je oštećena bolnica tog grada blizu turske granice, navele su kurdske snage i Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). "Medicinsko osoblje je u bolnici u okruženju", naveo je SOHR.

U četvrtak su turska vojska i sirijski saveznici napredovali u Ras al-Ainu nakon što su preuzeli kontrolu nad gotovo polovicom tog mjesta u ofenzivi pokrenutoj 9. listopada protiv kurdske milicije YPG, navodi SOHR.

Brojni civili su u okruženju u gradu, izvijestila je u priopćenju poluautonomna kurdska uprava i dodala da su medicinski konvoji sustavno bombardirani.

Kurdska vlada traži intervenciju međunarodne zajednice kako bi se otvorio humanitarni koridor za evakuaciju civila i ranjenika.

Poziv je upućen međunarodnoj koaliciji koju vodi Washington, partner kurdskih snaga u borbi protiv organizacije Islamske države (IS), ali i Rusije, saveznice režima Bašara al-Asada.

U turskoj ofenzivi je od 9. listopada poginulo najmanje 72 civila i 203 boraca SDF-a, prema posljednjim podacima SOHR-a. Turska je objavila da je 6 turskih vojnika poginulo u Siriji i da je 20 civila je ubijeno u pograničnim gradovima u pucnjavi kurdskih boraca.

Kurdske vlasti u Siriji su optužile Tursku za korištenje nekonvencionalnog oružja poput napalma na sjeveru Sirije, dok Ankara niječe bilo kakvo korištenje kemijskog oružja u ofenzivi na kurdsku miliciju.Te optužbe upućene na račun turskih snaga agencija France presse nije mogla neovisno provjeriti.

Turski ministar obrane Hulusi Akar je zanijekao uporabu kemijskog oružja.   

Asad obećao da će se svim legitimnim sredstvima suprotstaviti turskoj ofenzivi

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad je u četvrtak obećao da će se turskoj ofenzivi suprotstaviti svim legitimnim sredstvima nakon što se njegova vojska rasporedila kao podrška kurdskim snagama protiv kojih je usmjerena vojna operacija Ankare na sjeveru Sirije.

Upozorivši na agresiju Turske, Asad je jamčio da će Sirija odgovoriti na napad u bilo kojem dijelu sirijskog teritorija svim raspoloživim legitimnim sredstvima", prenijelo je predsjedništvo na društvenim mrežama.

To je prva reakcija predsjednika Asada nakon što se njegova vojska rasporedila u područjima sjevera zemlje na poziv poluautonomne vlasti kurdske manjine, koja je od 9. listopada na meti ofenzive turske vojske i njihovih sirijskih pomagača.

Odražavajući neviđeno zbližavanje Damaska i te sirijske manjine, njihove snage su se u nekim područjima sukobile sa sirijskim pomagačima Ankare, posebice blizu Ain Ise.

Asad je naglasio da je Sirija odgovorila na grubu invaziju Turske na nekoliko mjesta, napadom na njihove agente i teroriste.

Šef države je govorio prilikom primanja iračkog visokog dužnosnika 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je