News

Komentari 10

Antiratni prosvjed u Zagrebu: 'Dužni smo založiti se za mir'

Antiratni prosvjed u Zagrebu: 'Dužni smo založiti se za mir'

Na današnji dan širom Europe i svijeta održavaju se demonstracije za mir

U Zagrebu se trenutno, povodom godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, održava antiratni prosvjed. Prosvjednici se okupljaju na Trgu bana Josipa Jelačića odakle će krenuti prema HNK-u.

- Izražavajući solidarnost sa žrtavama ruske agresije u Ukrajini, mi, feministkinje i mirovnjakinje iz Hrvatske, skupom “Zaustavite rat odmah” želimo potaknuti odgovorne da što prije zaustave stradanje ljudi Ukrajine. Svoje zahtjeve poslat ćemo na adrese predsjednika Vlade i predsjednika RH, podsjećajući da je Hrvatska, koja je i sama uz puno ožiljaka preživjela rat devedesetih, moralno i ljudski dužna maksimalno se založiti za mir.

U centru Zagreba počeo je prosvjed protiv rata u Ukrajini U centru Zagreba počeo je prosvjed protiv rata u Ukrajini U centru Zagreba počeo je prosvjed protiv rata u Ukrajini

Na današnji dan širom Europe i svijeta održavaju se demonstracije za mir. Pridružujemo se svim ljudima koji traže zaustavljanje rata u Ukrajini, utrke u naoružanju i pokretanje mirovnih pregovora! Pregovarati ne znači predati se, naoružavati se ne znači pobijediti. Kao mirovnjakinje i feministkinje posebno podržavamo srodne mirovne inicijative i napore u Ukrajini, Rusiji i diljem svijeta. Od Vlade i Predsjednika Republike Hrvatske, nadležnih tijela Europske unije, UN-a kao i međunarodnih tijela zaduženih za sigurnost i suradnju zahtijevamo:

 Mi znamo da mir nije samo zaustavljanje rata. Mir je dugotrajan proces u kojem su žene nosivi akter društvenog zacjeljivanja i normalizacije života te brige za najranjivije skupine u društvu. Stoga se kao feministkinje i aktivistkinje protivimo:

Pozivamo medije na odgovorno  i nepristrano izvještavanje, uključujući i izvještavanje o mirovnim aktivnostima uz uvažavanje većinskog opredjeljenja europskih građana/ki za mir.

Procesi izgradnje mira traju desetljećima i moraju se odvijati na svim društvenim razinama.

Stoga tražimo od svih odgovornih političkih aktera da djeluju sukladno međunarodnim konvencijama o ljudskoj sigurnosti i miru te da pokretanjem mirovnih pregovora spriječe daljnja uništavanja, ljudske patnje, ubijanja i prisilna raseljavanja- stoji u pozivu na prosvjed koji potpisuje Ad hoc feministička antiratna koalicija koju podržavaju sljedeće organizacije:

U centru Zagreba počeo je prosvjed protiv rata u Ukrajini

 

Najčitaniji članci