Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Antiteroristička vježba: Dvoje ljudi otelo avion u Dubrovniku

Prema scenariju, zrakoplov koji je poletio iz Dubrovnika za Atenu otela su dva otmičara. Avion se vratio u dubrovačku zračnu luku i krenuli su pregovori. Tad su shvatili da se u avionu nalazi bomba...

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
3 komentara

Terenska antiteroristička vježba "AVSEC 2019" (Aviation security 2019) održana je u ponedjeljak u Zračnoj luci Dubrovnik s ciljem provjere spremnosti za intervenciju, koordinaciju i učinak policijskih snaga i ostalih ustrojstvenih jedinica u sklopu priprema za predstojeće predsjedanje Vijećem EU-a.

Vježbom, u kojoj su sudjelovali djelatnici Antiterorističke jedinice Lučko, Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Zračne luke Dubrovnik, Hitne medicinske pomoći i vatrogasci, simulirano je prisilno slijetanje zrakoplova Croatia Airlinesa na liniji za Atenu zbog otmice zrakoplova koje je počinilo dvoje ljudi uz prijetnje eksplozivom.

Prema scenariju, zrakoplov koji je poletio iz Dubrovnika za Atenu otela su dva otmičara. Avion se vratio u dubrovačku zračnu luku i krenuli su pregovori. Nakon sat vremena pregovaranja ispostavilo se da se u avionu nalazi bomba. Tada otmičari počinju ubijati taoce, a onda na scenu stupaju pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko koji su u nekoliko minuta osvojili avion i zarobili dva otmičara. Preostali putnici su toboganom izvedeni van. Potom su specijalci pretražili avion i uklonili bombu.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević izjavio je tom prilikom kako je vježba uspješno izvedena, u skladu sa svim sigurnosnim protokolima, piše Dubrovački Dnevnik.

Zamjenik direktora Prometnog sektora Zračne luke Dubrovnik Josip Paljetak rekao je kako su pripreme za obuhvatnu vježbu trajale mjesecima, kako bi se isprobali scenariji koji se rjeđe mogu isprobati.

- Vježba je bila vrlo uspješna, a koordinacija same vježbe je bila složena. Statisti koji su bili putnici nisu znali tko su teroristi među njima. Naučili smo dosta toga nakon dva sata vježbe. Ovisno o procjeni situacije, u ovakvim složenim scenarijima Zračna luka bi bila zatvorena - izjavio je Paljetak.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message