Obavijesti

News

Komentari 56

Apeliraju, zastrašuju, ucjenjuju. Kako bi HDZ-ova Vlada mogla nagovoriti ljude da se cijepe?

Apeliraju, zastrašuju, ucjenjuju. Kako bi HDZ-ova Vlada mogla nagovoriti ljude da se cijepe?

Dvostruki kriteriji, gubitak vjerodostojnosti, promašene poruke... Sve su to stvari koje otežavaju provedbu plana cijepljenja u Hrvatskoj. HDZ je toliko očajan da prijetnje poslodavcima pravda interesom poreznih obveznika.

VIDEO

 Apelirali su, ohrabrivali, educirali, informirali, pomalo i lagali, često zastrašivali, kasnije i otvoreno ucjenjivali... 

Ali Hrvatska se još uvijek nalazi među četiri najslabije procijepljene države Europske unije.

I to će se vrlo teško promijeniti, pogotovo ako Vlada nastavi ovim tempom.

Ako nastavi s dvostrukim kriterijima. Ako nastavi promovirati ono što i sama ne provodi.

Nakon što je Vlada objavila kako neće više isplaćivati potpore poslodavcima čiji zaposlenici nisu cijepljeni protiv Covida, a oni se pobunili da ne mogu postavljati takve zahtjeve svojim radnicima, ministar Tomislav Ćorić odgovorio je na pitanje novinara kako on "ne može ulaziti u intimu" zaposlenika u svojem ministarstvu. 

Pozvao se i na GDPR koji ga spriječava da traži takve podatke od zaposlenika. Zašto bi onda poslodavci trebali postavljati takva pitanja svojim zaposlenicima?

A koliko je HDZ-ovaca?

Premijer Andrej Plenković jučer je objavio kako 40 posto zaposlenih u sustavu visokog obrazovanja još nije cijepljeno. A koliki je taj postotak u državnoj administraciji? Među zaposlenicima Vlade i ministarstava? I još slađe, koliko ih je necijepljenih među članovima HDZ-a? 

Ovakvo prozivanje raznih sektora i resora, društvenih skupina i zanimanja, dok se istodobno ne želi "ulaziti u intimu" zaposlenika u HDZ-ovim ministarstvima, samo dodatno iritira građane i unosi nervozu u javnost. 

I Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, skrenuo je pozornost na odgovornost ministara i Vlade u provođenju akcije cijepljenja. 

"I ministar je poslodavac", kazao je Zorić. "Sav javni sektor se financira putem proračuna, ne prima potpore, ali prima plaće. Je li legitimno da se i na njih izvrši neki pritisak i od njih zatraži odgovornost? Da se cijepe i na svoju korist, i na korist svih nas. Imate 150.000 nezaposlenih i oni mogu primiti i prenijeti virus. Što je s tim potporama?".

Prema nekim neslužbenim podacima, u Ministarstvu zdravstva cijepljeno je samo 35 posto djelatnika. Može li Vlada obustaviti njima isplatu plaća dok se ne cijepe?

Pored svih dosadašnjih podjela u društvu, Vlada se sada produbila i onu između privatnog i javnog sektora.

Revolt i otpor

Očito ništa što ova Vlada pokušava ne donosi uspjeh u provedbi cijepljenja. Ni onda kad apelira, ni kad ucjenjuje, čime samo izaziva revolt i otpor. 

Još bizarnije, ovih dana HDZ-ova Vlada otišla je tamo gdje njezina noga još nije kročila. 

Ministar Tomo Medved ustao je u obranu poreznih obveznika čiji se novac iz proračuna troši na davanje potpora poduzetnicima, apelirajući na njih da se cijepe kako bi se potpore davale odgovornima, a ne neodgovornima.

To je istinski presedan: vjerojatno prvi puta u povijesti HDZ-ovci misle na one koji pune proračun. I na koje nisu mislili kad je trebalo opravdati povlaštene mirovine, lažirane invalidnine, potpore, povlastice, na parazite i uhljebe, korupciju i klijentelizam, kupovinu aviona, gradnju vojnih nebodera i još milijun stvari.

Kao ni onda kad su opravdavali ili štitili one koji zakidaju proračun ili izbjegavaju uplaćivati poreze i davanja.

Tada nisu vodili računa o poreznim obveznicima čiji novac se razbacuje ili zamračuje.

HDZ je očajan

Ali evo, sada se Medved poziva na porezne obveznike kad treba ucijeniti poslodavce da natjeraju svoje zaposlenike na cijepljenje. Iako njegov kolega Ćorić o tome odbija i govoriti.

Drugim riječima, HDZ je u procesu nagovaranja na cijepljenje toliko očajan da je počeo voditi računa o tome kako se troši novac poreznih obveznika. Davat će se samo cijepljenima. Kao što se dosad davao podobnima. 

Teško je od kompromitirane Vlade i potrošenog Nacionalnog stožera koji je odavno izgubio vjerodostojnost očekivati da će pronaći čarobnu formulu za provedbu cijepljenja.

Pametni već znaju čemu služi cjepivo. Oni ostali u rukama su HDZ-ovih propagandista. Što bi tu moglo poći krivo?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je