Obavijesti

News

Komentari 87

Đapić izvjesio zastavu HOS-a pa je objavio kandidaturu...

Đapić izvjesio zastavu HOS-a pa je objavio kandidaturu...
4

Prema zakonu, kandidate za predsjednika Republike mogu predlagati političke stranke i birači. Kad ga predlažu birači, naziva se „nezavisnim kandidatom“

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) Anto Đapić objavio je u subotu kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske, javlja N1 Televizija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

U dvorani u kojoj je objavio kandidaturu Đapić je izvjesio zastavu HOS-a.

Anto Đapić u subotu će objaviti da ide u utrku za predsjednika?
Anto Đapić u subotu će objaviti da ide u utrku za predsjednika?

Prema zakonu, kandidate za predsjednika Republike mogu predlagati političke stranke i birači. Kad ga predlažu birači, naziva se „nezavisnim kandidatom“. Predsjednički kandidat će biti onaj koji skupi 10 tisuća potpisa i kad DIP potvrdi njegovu kandidaturu. 

Želi proširenje predsjedničkih ovlasti i novi Ustav

Đapić predlaže proširenje ovlasti predsjednika Republike Hrvatske, temeljem kojih bi predsjednik, uz ostalo, imenovao vodstvo obavještajne zajednice, veleposlanike te bi odobravao planove razvoja Hrvatske vojske. Smatra da bi predsjednik države morao potvrditi državne politike i ciljeve, te da bi, na prijedlog Hrvatskog sabora, treba imenovati i ravnatelja javnog medijskog servisa Hrvatske radiotelevizije.

Predsjednik stranke DESNO tvrdi da je njegova kandidatura jedina s predstavljenim programom i kako to 'još nitko nije napravio'.

Đapić također smatra da ima prednost pred svim ostalim kandidatima jer, kako kaže, ima 30-godišnje iskustvo javnog djelovanja te je blisko surađivao s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Dugo godina je bio predsjednik HSP-a  i osječki gradonačelnik. 

Đapić je danas u Zagrebu također predstavio političke promjene koje bi proveo kao predsjednik, a koje se sastoje od dvije faze. 

U prvoj bi, ističe, potpuno nacionalno legitimizirao najvažnije državne institucije, proširenjem izbornog utjecaja hrvatskog naroda te bi političkim i institucionalnim sredstvima osigurao da hrvatski narod bude nositelj svake odluke svoje države. Sve bi te promjene zatražio od Hrvatskog sabora.

Đapić smatra da je hrvatska "rak rana" sadašnji Ustav RH. U drugoj se fazi zalaže za izradu novog Ustava, koji bi počivao na temeljima da je država eksplicitno definirana u normativnom dijelu Ustava kao nacionalna država hrvatskog naroda, bez nabrajanja nacionalnih manjina.

Smatra da će se manjinska prava ostvarivati isključivo u okviru hrvatske političke nacije i u jednakosti svih državljana.

U novom Ustavu Đapić bi definirao i model Republike, u rasponu od predsjedničkog sustava bez vlade, do potpunog parlamentarnog sustava, čime želi ojačati državu s vrlo jasnim sustavom odlučivanja i odgovornosti.

Nakon predstavljanja programa novinari su Đapića pitali hoće li, kao i 2014. godine, odustati pred kraj predsjedničke utrke i dati prednost još jednom Kolindi Grabar-Kitarović.

"U tom trenutku po klimi i istraživanjima Josipović je imao prednost pred Grabar-Kitarović te sam smatrao da tada moja kandidatura nanosi štetu njenoj kandidaturi. Nije mi žao što sam ju podržao. Bio sam uvijek spreman biti vodonoša u politici", kazao je Đapić.

Komentirao je i dosadašnji rad predsjednice  Grabar-Kitarović. Naglasio je da je bilo dobrih stvari, poput vanjskopolitičke inicijative Tri mora te jasan politički stav pri izbacivanju biste jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

"Zamjeram joj 'dovođenje' Aleksandra Vučića u Zagreb samo dva dana nakon izložbe o Jasenovcu u Ujedinjenim narodima, koju je postavila Republika Srbija", rekao je Đapić. Dodao je da ako postane predsjednik, neće biti sličnih dolazaka Vučića u Hrvatsku.

Đapić smatra da nema predsjedničkog kandidata, uključujući i aktualnu predsjednicu Grabar-Kitarović, koji je bolji od njega.

Objasnio je i što je mislio pod ustavnim promjenama pri kojima bi manjinski zastupnici izgubili svojih osam mjesta u Saboru.

"Promjenom Ustava i ustavnog zakona nema manjinskih zastupnika, svi građani su hrvatski državljani, a državljani politički Hrvati. To znači da Milorad Pupovac može istaknuti svoju listu za Hrvatski sabor, ali na području Hrvatske mora dobiti 5 posto glasova", objasnio je Đapić.

Smatra da će prava manjina zaštiti narod, jer se ne slaže s time da srpska manjina treba imati osigurane saborske zastupnike neovisno o tome jesu li uopće izašli na izbore.

Na pitanje jednog od okupljenih, hoće li kao predsjednik države otići na spomen područje logora u Jasenovcu, Đapić je odmah odgovorio da neće.

"Išao sam u Jasenovac više puta, ali ne na Spomen obilježja, već na podizanje Spomen ploče dobrovoljcima HOS-a i na neke političke tribine", naglasio je Đapić. Na predstavljanju je kraj govornice bila izvješena i zastava HOS-a.

"Suočeni smo s potpunom lažnom slikom stvarnosti u kojoj živimo i u kojoj kao narod nestajemo", ocijenio je Đapić, zaključivši  da narod samo kao Hrvati i katolici može sve ostvariti.