Obavijesti

News

Komentari 110

Posljednji tango oko Ine, MOL i Vlada RH otplesat će u Parizu

Posljednji tango oko Ine, MOL i Vlada RH otplesat će u Parizu
1

Bitka za državnu naftnu tvrtku Inu: Nakon pet neuspješnih rundi pregovora budućnost Ine odlučit će se na arbitražom sudu u glavnom gradu Francuske

VIDEO

Pred arbitražnim vijećem Međunarodne gospodarske komore u Parizu u ponedjeljak je počeo postupak između Vlade i MOL-a oko Ine.

Na pripremnom ročištu Vlada i MOL iznijeli su stavove te predložili svjedoke i dokaze.

Hrvatska strana tužbu je podignula u siječnju ove godine. Prema procjenama, arbitraža bi mogla trajati i do dvije godine. Hrvatski pravni tim smatra da je važeći dioničarski ugovor koji je sklopljen tijekom vlade Ive Sanadera nastao kao plod korupcije.

Glavni argument toj tvrdnji je pravomoćna presuda bivšem premijeru osuđenom da je primio mito od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, nakon čega su upravljačka prava prepuštena Mađarima.

S druge strane, MOL smatra da ni hrvatska strana nije ispoštovala dio ugovora iz 2009. u kojem je odredba o izdvajanju plinskog biznisa iz Ine. 

Vladu u Parizu zastupa američka odvjetnička tvrtka Patton Boggs, koja je kao savjetnika angažirala odvjetnika Luku Mišetića, koji je generala Gotovinu oslobodio u Haagu.

Za financiranje pravnog tima Ministarstvo gospodarstva već je odobrilo dva milijuna kuna. Na pripremno ročište stigao je i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Postupak je tajan, a ni jedna strana prije ročišta nije željela davati nikakve izjave. 

Neslužbeno se moglo čuti tek da bi hrvatska strana mogla tražiti da se MOL-u privremeno oduzme neko od upravljačkih prava tijekom trajanja arbitraže koja smatraju spornima. Ako se podnese takav zahtjev, o njemu bi se moglo odlučivati za mjesec do dva. Vijećem koje će presuditi u borbi za Inu predsjedava Britanac Neil Kaplan. Hrvatsku stranu zastupa profesor Jakša Barbić, a mađarsku profesor Jan Paulsson. Iako nemaju 50 posto kompanije, Mađari su 2009. godine dobili pravo na tri člana uprave, kao i država, no imaju šefa uprave čiji je glas presudan.

U nadzornom odboru MOL ima pet članova, Hrvatska tri, a jedan je radnički predstavnik. Uspije li Hrvatska u zahtjevu da se ugovor proglasi ništavnim, pozicije se vraćaju na one iz 2003. kad su i uprava i nadzorni odbor imali po sedam članova, a samo dva iz mađarskog MOL-a.

Pregovori bili neuspješni

Podsjetimo, Vlada i MOL su u rujnu prošle godine počeli pregovore oko INA-e no do sada nije postignut nikakav dogovor. Vlada u INA-i ima 44,84 posto dionica, a MOL 49,08 posto. Vrdoljak je nedavno rekao kako je jedna od opcija u konačnom postizanju dogovora, kupnja dionica od MOL-a. MOL je nakon toga reagirao priopćenjem u kojem su rekli neka hrvatska Vlada, ali i svi zainteresirani za eventualnu kupnju dionica to jasno kažu i da daju svoje ponude.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina