Obavijesti

News

Komentari 42

Arheolozi u Vinkovcima našli zlatni prsten iz trećeg stoljeća

Arheolozi u Vinkovcima našli zlatni prsten iz trećeg stoljeća
9

Na prstenu se nalazi prikaz zeca ili miša koji gricka cvijet, što je simbol sreće, a iznad ruba prstena je urokljivo oko koje je onoga koji ga je nosio štitilo od nesreće

VIDEO

U Vinkovcima se ponovo kopa i lopata je ponovo na površinu zemlje iskopala senzacionalan arheološki nalaz. Ovaj put, na istraživanjima 130 četvornih metara područja na kojem se treba graditi Centar za digitalizaciju podataka Državne geodetske uprave arheolozi su pronašli zlatni prsten iz rimskog doba iz 3. stoljeća s prikazom od dragog kamena. Hrvoje Vulić, kustos arheološke zbirke Gradskog muzeja Vinkovci, smatra da pronađeni zlatni prsten ima veliku materijalnu vrijednost i "tu možemo pričati o desecima tisuća eura koje bi mogao postići na slobodnom tržištu".

"Prsten donosi sreću"

- Na prstenu je gema, odnosno prikaz koji je od zelenog stakla ili od zelenog kamena iz roda berila, a to je vrsta smaragda. No, to ćemo moći reći tek nakon detaljnije analize. Pronašli smo ga u jednom od slojeva, što znači da ga je neka od Cibaličanki koja ga je nosila, najvjerojatnije, izgubila. Na prstenu se nalazi prikaz zeca ili miša koji gricka cvijet, što je simbol sreće, dok se iznad samog ruba prstena nalazi tzv. urokljivo oko, koje je onoga koji je prsten nosio štitilo od nesreće. Znači, prsten u isto vrijeme donosi sreću i štiti vas da vam netko sreću ne ukrade - opisao je prsten Hrvoje Vulić.

Kustos smatra da bi replika pronađenog prstena mogao biti lijep vinkovački suvenir. 

Otkrili ga detektorom za metal

Inače, zlatni prsten su otkrili detektorom za metal koji se, tvrdi Hrvoje Vulić, "sve više pokazuje kao obavezan i standardni dio opreme na svakom arheološkom istraživanju".

- Ovaj prsten, primjerice, nije nađen na nekom objektu, jami ili kući, nego u običnom sloju zemlju. Bez detektora zemlje, završio bi vjerojatno na nekom smetlištu gdje se odvozi zemlja s gradilišta - priča Hrvoje Vulić.

U Vinkovcima je, inače, 70 posto gradske površine zaštićeno kao arheološka zona. U pravilu svako istraživanje ili arheološki nadzor daju neki rezultat. Neki su dramatično spektakularni, poput prošlogodišnjeg pored bivše robne kuće "Na-ma" u središtu grada, kad je samo čista sirovina, dakle srebro od kojeg se napravilo "Blago iz Cibala", 30 kilograma posuđa i pribora za jelo, procijenjena oko 200.000 kuna.

Važan nalaz

- Taj prošlogodišnji nalaz je bio dramatično spektakularan, ali ni ovaj nije ništa manje značajan i važan. U konačnici, svi ti nalazi nam pomažu ispričati priču o ljudima koji su tu živjeli prije nas i prije postojanja obrisa današnjih Vinkovaca - kaže Hrvoje Vulić.

Osim zlatnog prstena, arheolozi vinkovačkog Gradskog muzeja pronašli su proteklih 10 dana u Glagoljačkoj ulici u Vinkovcima i 200-ak drugih predmeta među kojima je i 400 kilograma ulomaka keramike koja, prema preliminarnom vještačenju, potječe iz razdoblja od 1. do 5. stoljeća. 

Našli i veliku količinu brončanog novca

Hrvoje Vulić ističe i veliku količinu brončanog novca iz rimskog razdoblja iz 5. stoljeća te brončanu figuricu Minerve, te, što je iznimno rijetko, djelomično fosilizirane ostatke izmeta.

- Ne znamo još uvijek je li riječ o ljudskom ili životinjskom izmetu, ali njegova analiza dati će nam vrlo vrijedna saznanja o načinu ishrane u rimsko vrijeme na području nekadašnjih Cibala - kaže Hrvoje Vulić.

Na području Vinkovaca se u antičko doba nalazio rimski grad Colonia Aurelia Cibalae koji je bio treći najveći grad u provinciji Panoniji Sekundi, a koja se nalazila na području Slavonije, Srijema i Baranje. Tamo su se rodila i dva rimska cara – Valentinijan i Valens, jedini rimski carevi rođeni na području današnje Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 42

VIDEO

UŽIVO Ovako se slavilo u Zadru, Osijeku, Zagrebu: Jedni plesali kolo, a drugi skakali u more...
NORIJADA DILJEM HRVATSKE

UŽIVO Ovako se slavilo u Zadru, Osijeku, Zagrebu: Jedni plesali kolo, a drugi skakali u more...

Donosimo programe proslava zadnjih srednjoškolskih dana maturanata diljem Hrvatske!

VIDEO Nadrealni prizori u Srbiji: Kolone auta sa zastavama na ulici, naslovnice se dive Vučiću
LJUDI IZAŠLI NA ULICE

VIDEO Nadrealni prizori u Srbiji: Kolone auta sa zastavama na ulici, naslovnice se dive Vučiću

Vučić je poimence zahvaljivao državama koje su glasale protiv ili su bile suzdržane. "U bilo kojem nacionalnom parlamentu takav akt ne bi uspio", kazao je srbijanski predsjednik
Žuto upozorenje za dio zemlje, vikend donosi novo nevrijeme...
VREMENSKA PROGNOZA

Žuto upozorenje za dio zemlje, vikend donosi novo nevrijeme...

Za vikend promjenljivo i nestabilno. Još u subotu česta sunčana razdolja, osobito u Dalmaciji, a u nedjelju lokalno izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom, javlja DHMZ...