Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
126 komentara

Arhitekt šokirao: 'Notre Dame ne možemo potpuno obnoviti...'

Iako je predsjednik Emanuel Macron najavio da će katedralu obnoviti za pet godina, arhitekt Bertrand de Feydeau tvrdi da potpuna rekonstrukcija nije moguća jer nema više tako visokog drveća

Flames are seen as the interior continues to burn inside the Notre Dame Cathedral in Paris
Foto: Philippe Wojazer/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
126 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u utorak da će katedrala Notre Dame biti obnovljena u roku od pet godina. 

- Obnovit ćemo katedralu i učiniti je ljepšom i želim da to bude gotovo za pet godina, rekao je.

VIDEO: PEPEO, UNIŠTENI KROV... Snimke nakon strašnog požara: Pogledajte Notre Dame iznutra

No, postavlja se pitanje može li se katedrala obnoviti da bude točno onakva kakva je bila prije nego što je velik dio nje izgorio u plamenu u ponedjeljak i utorak. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Arhitekt Bertrand de Feydeau tvrdi da se krov katedrale ne može u potpunosti obnoviti jer nema "drveća te veličine koja su rasla u 12. i 13. stoljeću". Naime, krov Notre Dame sagrađen je od preko 1300 stabala i popularno se nazivao "šuma". Svako veliko stablo pretvoreno je u golemu drvenu gredu. Arhitekt de Feydeau tvrdi kako su ta drveća već tad bila stara oko 300 godina, javlja Daily Mail. 

Pa iako su drvene grede najvjerojatnije i razlog zašto se požar tako brzo proširio i zašto je trebalo toliko sati da ga se ugasi, bile su ključan faktor u izgradnji predivnog gotičkog krova koji je u tek nekoliko sati u potpunosti nestao. 

French President Emmanuel Macron walks near the Notre Dame Cathedral as its burns in Paris MACRON NAJAVIO: 'Obnovit ćemo Notre Dame za pet godina, bit će još ljepša...'

Notre Dame nije jedina sagrađena od velikih stabala. Drvo je bilo ključan materijal za izgradnju u 12. stoljeću i brojne građevine koje su opstale iz tog vremena su sagrađena upravo od drva. No, kada su posjekli zadnje visoko drvo, ostala su ona niža. Genetska predispozicija stabala da rastu u visinu i "natječu" se - nestala je. Stabla više nisu trebala rasti visoko jer su se mogla oprašiti i na visini na kojoj su bili.  

I ONA SE OBNAVLJA Može li strašan požar iz Pariza izbiti u Zagrebačkoj katedrali?

15 minuta dijelilo ju je do potpunog uništenja? 

Katedralu Notre Dame tek je 15 do 30 minuta dijelilo od potpunog uništenja, otkrile su dan nakon katastrofalnog požara u Parizu francuske vlasti. Širenje vatrene stihije zaustavili su vatrogasci koji su zaslužni što plamen nije zahvatio gotičke zvonike. 

Još veću katastrofu spriječili su tako što su riskirajući svoje živote ostali unutar impresivne građevine stvarajući vodeni zid između vatrene stihije i dva tornja na zapadnom pročelju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message