Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
7 komentara

Arsen Bauk: Sadašnja podjela izbornih jedinica nije logična

Umjesto deset na idućim izborima trebalo bi biti pet izbornih jedinica. Ministar Arsen Bauk vjeruje da sadašnja podjela nije logična i da ju treba učiniti logičnijom

Filip Brala/PIXSELL
Foto: Filip Brala/PIXSELL
7 komentara

Ministar uprave Arsen Bauk smatra da bi drugačija podjela izbornih jedinica od sadašnje bila prirodnija, a to su, kako je rekao, naglasili i stručnjaci koji su podjelu komentirali i prije izbora. 

Smatra da je podjela na pet jedinica logičnija jer obuhvaća teritorijalnu podjelu Hrvatske onakvu kakva i je. U osnovi svaki proporcionalni sustav ima jednak rezultat, bitno je da glas jednako vrijedi. Ako se želi doći do bolje podjele, ministar smatra da treba više županija uključiti u jednu izbornu jedinicu. Hoće li doći do promjene stvar je političkog dogovora. 

Odluka o promjeni broja izbornih jedinica nije aktualna ni hitna, a rok za promjenu je godinu dana prije parlamentarnih izbora. Ipak, ministar smatra da je o ovoj temi dobro raspravljati, a rasprave trebaju biti argumentirane. 

Ministar tvrdi da se ne radi o nikakvom inženjeringu koji bi nekoj stranci osigurao lakšu pobjedu na izborima. Ne misli da treba više mijenjati izborni zakon. Proporcionalni sustav je nešto što se primjenjuje u većini europskih zemalja, a dobro funkcionira i u Hrvatskoj. Naglasio je još jednom da su nelogične izborne jedinice što smanjuje povjerenje građana u izborni proces i zato je bitno napraviti ih logičnijima. 

Problem na čijem rješavanju se radi je i popis birača s obzirom da Hrvatska, kako tvrdi ministar, ima dosta liberalan Zakon o prebivalištu. Ljudi se fiktivno prijavljuju na adrese u Hrvatskoj, a ao ih se vrati na popis za dijasporu bit će manje birača na popisu. 

Ovaj problem nema toliki utjecaj na rezultate izbora na nacionalnoj razini, ali znao je imati utjecaja na izborima na lokalnoj razini zbog čega je važno srediti popis birača. 


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message