Obavijesti

News

Komentari 44

Proslava od 5,2 milijuna kuna: Svečanost će trajati četiri sata

Proslava od 5,2 milijuna kuna: Svečanost će trajati četiri sata
1

Od 23 do 00.15 sata bit će središnji dio svečanosti koji će pozdravnim govorom otvoriti hrvatski premijer Zoran Milanović, a zatvoriti predsjednik Ivo Josipović

VIDEO

Na proslavu ulaska Hrvatske u EU ukupno je potvrđen dolazak najmanje 25 predsjednika država i vlada te 17 ministara vanjskih poslova. Strana izaslanstva će, prema programu, dolaziti u Zagreb na središnju svečanost tijekom jutra i ranog poslijepodneva u nedjelju 30. lipnja, a dolazak posljednjih očekuje se do 16 sati. 

Svečanost na Trgu počinje u 20.30 sati

Svečanost na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, u režiji Dore Ruždjak-Podolski, počet će u 20.30 sati, s predviđenim trajanjem do 15 minuta poslije ponoći, a trebala bi uključivati i nastup Zagrebačke filharmonije, Zbora HRT-a i ansambla Lado uz izravan televizijski prijenos, javlja Večernji list.

Od 23 sata počinju govori

Pristup Trgu bana Jelačića za građane će biti slobodan, osim malog dijela na kojem će biti tribina s visokim gostima čiji je dolazak na Trg, nakon protokolarnih susreta i službene večere u Klovićevim dvorima, predviđen za 22.45 sati. Od 23 do 00.15 sata bit će središnji dio svečanosti koji će pozdravnim govorom otvoriti hrvatski premijer Zoran Milanović, a zatvoriti predsjednik Republike Ivo Josipović. 

Slavlje i u Splitu, Osijeku, Rijeci...

Osim središnje svečanosti u Zagrebu, za koju je predviđen proračun od 5,2 milijuna kuna, i drugi hrvatski gradovi poput Splita, Osijeka i Rijeke pripremaju slavlje, a simbolične svečanosti održavat će se i u diplomatskim predstavništvima Hrvatske u svijetu. 

U ponedjeljak 1. srpnja trojica hrvatskih predsjednika – države, Vlade i Sabora – trebala bi otići u Bruxelles, gdje će prisustvovati na svečanosti povodom našeg ulaska u EU. 

Dolazi Angela Merkel, ali i Tomislav Nikolić?

Prema nekim informacijama, na proslavu ulaska u EU u Zagrebu trebala bi doći njemačka kancelarka Angela Merkel, politički najjača žena Europe. 

Uz nju, doći će i predsjednici država iz regije, iz BiH Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić, kao i predsjednici Slovenije Borut Pahor, Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Đorge Ivanov, Albanije Bujar Nishani te predsjednica Kosova Atifete Jahjaga

Čak je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić potvrdio svoj dolazak iako je dodao da neće doći ako Kosovo bude predstavljeno kao suverena država. Ako i ne dođe, smatraju analitičari, jedinu štetu nanijet će svojoj zemlji, a takav potez ne bi trebao imati veliki učinak na odnose Hrvatske i Srbije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C