News

Komentari 1

Aung Suu Kyi osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije

Aung Suu Kyi osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije

Suu Kyi (76) osuđena je zbog navodnog uzimanja mita u iznosu od 600.000 američkih dolara u gotovini i zlatnim polugama od bivšeg glavnog ministra grada Yangona. Suu Kyi odbacuje te optužbe

Sud pod kontrolom vojne hunte u Mjanmaru osudio je svrgnutu čelnicu Aung San Suu Kyi na pet godina zatvora u srijedu, rekli su izvori upoznati sa sudskim postupkom.

Ovo je prva presuda u 11 slučajeva za korupciju s kojima je suočena prema protukorupcijskom zakonu. Svaka od optužbi nosi moguću kaznu od maksimalnih 15 godina zatvora.

Suu Kyi (76) osuđena je zbog navodnog uzimanja mita u iznosu od 600.000 američkih dolara u gotovini i zlatnim polugama od bivšeg glavnog ministra grada Yangona. Suu Kyi odbacuje te optužbe i smatra ih apsurdnima.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, koja je vodila Mjanmar pet godina prije nego što je svrgnuta s vlasti u državnom udaru početkom 2021. godine, optužena je za najmanje 18 kaznenih djela za koja kombinirane maksimalne kazne zatvora iznose gotovo 190 godina ako bude osuđena, javlja Reuters.

Zasad nije poznato hoće li kaznu odslužiti u zatvoru ili će joj biti dopušteno da ostane u kućnom pritvoru.

Suu Kyi je uhićena 1. veljače prošle godine, nekoliko sati prije nego što je vojska svrgnula demokratski izabrane civilne čelnike u zemlji i vratila Mjanmar pod vojnu vlast.

Od uhićenja se nalazi na nepoznatoj lokaciji, gdje bi, kako je ranije rekao šef vojne hunte Min Aung Hlaing, mogla i ostati. Ona je u prosincu i siječnu osuđena za manja kaznena djela na ukupno šest godina zatvora.

Mjanmar je u političkim previranjima od vojnog udara, a vojska se bori da obuzda mirne ulične prosvjede i pokrete građanskog neposluha, kao i oružani otpor milicija protiv hunte diljem zemlje koje nastoje silom srušiti vojnu vladu.

Prema podacima organizacije za zaštitu ljudskih prava, Udruge za pomoć političkim zatvorenicima koja dokumentira ubojstva i kršenja ljudskih prava, najmanje 1700 ljudi je ubijeno, a više od 13.000 uhićeno od puča.