Obavijesti

News

Komentari 450

Australci već biraju, Lovrin je pojasnila zašto je više glasača

Australci već biraju, Lovrin je pojasnila zašto je više glasača
1

U 21 sat po hrvatskom vremenu otvorena su biračka mjesta u Canberri, Sydneyu i Melbournu, ono u Perthu otvara se u ponoć, potvrdila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin

VIDEO

Drugi krug izbora za hrvatskog predsjednika počeo je u subotu navečer po hrvatskom vremenu u Australiji u kojoj se može glasovati na ukupno četiri biračka mjesta.

U 21 sat po hrvatskom vremenu otvorena su biračka mjesta u Canberri, Sydneyu i Melbournu, ono u Perthu otvara se u ponoć, potvrdila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin.

Izbori za hrvatskog predsjednika, osim u Hrvatskoj, održavaju se u još 47 država diljem svijeta, ukupno 3. 860.000 birača ima pravo odlučivati hoće li na čelu države idućih pet godina biti sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) ili bivši premijer Zoran Milanović (SDP).

Zbog vremenske razlike, glasovanje u nekim državama počinje u subotu navečer po hrvatskom vremenu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dva sata nakon Australije otvorit će se biračko mjesto u hrvatskom veleposlanstvu u Tokyu, u ponoć ono u veleposlanstvu u Pekingu, sat iza ponoći, u nedjelju u 1 sat u Jakarti, u Indoneziji.

Posljednje će se, u nedjelju u 16 sati, otvoriti biralište u Los Angelesu, koje će se posljednje i zatvoriti, u ponedjeljak u 4 sata po našem vremenu.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je popis biračkih mjesta u inozemstvu, s lokacijama i adresama, najviše ih je (44) u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj (17).

Uz Australiju, četiri biračka mjesta otvorit će se i u Sjedinjenim Državama, po tri u Italiji i Kanadi, po dva u Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, Mađarskoj, Švicarskoj, Turskoj, Poljskoj te u Afganistanu.

U inozemstvu mogu glasovati hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili pak imaju hrvatska osobne iskaznice s upisanim prebivalištem u inozemstvu na temelju kojih su automatski registrirani za glasovanje. Glasovati mogu i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Zašto imamo više birača?

Filip Brala/Pixsell

Na pitanje o razlozima za gotovo 5000 više birača u drugom krugu nego što ih je bilo u prvom, Lovrin kaže da popis birača utvrđuje Ministarstvo uprave. Rekla je da DIP ne nalazi ništa neobično u toj brojci jer je tu prije svega 3000 dodatno aktivno registriranih, onih koji su se prijavili da će biti birači u inozemstvu. Dodaje da je moguće da je netko u dva tjedna postao punoljetan, da oni koji su glasali s "plavom potvrdom" jer nisu imali važeću osobnu iskaznicu u međuvremenu su izvadili važeću osobnu iskaznicu, prenosi N1.

- Oko 14.500 osoba se prethodno registriralo za glasanje u inozemstvu i tu je povećanje oko 2800 u odnosu na prvi krug. Otišli su ljudi na zimovanje, ali treba imati na umu da je primjerice u Austriji jedino moguće glasati u Beču - rekla je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 450
VIDEO

Tvornica pobjede, Bero koji ne želi ići doma i crvene kravate...
U TABORU POBJEDNIKA

Tvornica pobjede, Bero koji ne želi ići doma i crvene kravate...

Kad je kucnuo čas za prve izlazne ankete, svi su ušutjeli. Sve je stalo. Svi su naćulili uši i samo gledali u veliki ekran na pozornici ispred sebe. Kad se čula vijest da Milanović vodi s 53 posto atmosfera je "eksplodirala"...

'On je obrazovan i sve, ali nije mu bura s Dinare čistila kosti'
ZOKIJEVI GENI KAMENI

'On je obrazovan i sve, ali nije mu bura s Dinare čistila kosti'

GENI KAMENI Novi predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović podrijetlom je iz Cetinske krajine. Mještani Glavica sjećaju se da je kao mali volio hraniti konje...
Milan Bandić je zajedno s Koli doživio teški poraz u Zagrebu
METROPOLA SE CRVENI

Milan Bandić je zajedno s Koli doživio teški poraz u Zagrebu

Zoran Milanović je u Zagrebu osvojio čak 74.000 glasova više od Kolinde Grabar Kitarović koja je imala svesrdnu pomoć Bandića. I to govori o padu njegove moći jer ako što nije želio je Milanović na Pantovčaku.