Obavijesti

News

Komentari 4

Australija: Feminizam postao predmet u srednjim školama

Australija: Feminizam postao predmet u srednjim školama
1

Polaznice škole u Melbourneu bile su ljute što se žene smatra objektima koji su stvoreni da bi kuhali i čistili. Pokrenule su projekt koji je zaživio diljem zemlje...

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Učenice australske srednje škole Fitzroy u Melbourneu toliko su bile revoltirane neravnopravnošću spolova u školi da su odlučile pokrenuti projekt koji će tome stati na kraj.

Njih desetak se okupilo i izradilo plakate koje su polijepile po školi kako bi ostale upozorile na negativne učinke spolne diskriminacije. Frustriralo ih je što mnogi misle da je žena stvorena samo kako bi kuhala i čistila, ali i što se neki sportovi nazivaju isključivo muškima. Učenicama je podršku dala i učiteljicaBriony O’Keeffe, koja im je predložila da projekt predstave nadležnome ministarstu prosvjete kako bi on kao nastavni predmet bio uvršten diljem australskih srednjih škola. U tome su uspjele.

- Cilj nam nije djecu podučavati feminizmu ili političkoj ideologiji nego im ukazati na neravnopravnost spolova - rekle su učenice koji su pokrenule ovaj projekt. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nazvale su ga “Fightback”. Smatraju kako je nedpustivo da se, primjerice, žensko tijelo koristi u reklamne svrhe da bi se što bolje prodali određeni proizvodi, poput gelova za tuširanje i tome slično. Projekt su iskritizirali članovi grupe koja se zalaže za ljudska prava muškaraca kojima je nedopustivo da projekt uđe u srednje škole a da se njih ništa ne pita. Učenice su svjesne da se i muškarce u nekim situacijama diskriminira, no riječ je o drugačijim oblicima nejednakosti. Projekt je zamišljen kao besplatni kurikulum dostupan onim učiteljima i učenicima koji ga žele uvesti u svoj rad. Sadrži 30 lekcija o objektiviziranju ženskog tijela, obiteljskom nasilju, nejednakosti spolova i tome slično.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor