Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Australski novinari na sudu jer su izvještavali o suđenju Pellu

Izvješćivanje o detaljima s Pellova suđenja u bilo kojem obliku dostupnom u Australiji zabranjeno je prošle godine nalogom melburnškog suda o zabrani medijskog izvješćivanja.

FILE PHOTO - Cardinal George Pell gestures as he talks during a news conference for the presentation of new president of Vatican Bank IOR, at the Vatican
Foto: Tony Gentile
2 komentara

Deseci australskih novinara mogli bi završiti u zatvoru ili biti kažnjeni zbog kršenja zabrane izvještavanja o suđenju kardinalu Georgeu Pellu, koji je osuđen ovaj mjesec na šest godina zatvora zbog spolnog zlostavljanja dvojice dječaka iz crkvenog zbora.

Izvještavanje o detaljima s Pellova suđenja u bilo kojem obliku dostupnom u Australiji zabranjeno je prošle godine nalogom melburnškog suda o zabrani medijskog izvještavanja. 

Cardinal George Pell arrives at County Court in Melbourne | Autor: STRINGER Foto: STRINGER

Izvještavanje je bilo zabranjeno kako na drugo suđenje - koje se kasnije nije vodilo - ne bi utjecala presuda prvog suđenja.

Cardinal George Pell arrives at County Court in Melbourne NAPUSTIO PRAVNI TIM Odvjetnik osuđenog kardinala Pella: 'Presuda je perverzna'

Javni tužitelj države Victorije imenovao je 23 novinara i 13 organizacija u procesu pred vrhovnim sudom pozvavši da se utvrdi njihova krivnja  zbog kršenja sudskog naloga o zabrani medijskog izvještavanja, nepoštivanja suda, pomaganja i poticanja stranih medija i objavljivanja materijala za koje sud procijeni da  "imaju učinak skandaliziranja".

Protesters of Cardinal George Pell are seen outside the County Court in Melbourne | Autor: STRINGER Foto: STRINGER

Prema sudskom spisu objavljenome u utorak za novinare se traži zatvor i/ ili kazna.

Cardinal George Pell arrives at the Melbourne Magistrates Court in Melbourne ŽRTVE SVEĆENIKA PEDOFILA PELLA 'Nema lijeka za ono što nam je radio, ali presuda je povijesna'

Pell, 77, proglašen je krivim jer je u prosincu silovao  dječaka iz crkvenog zbora i napastovao drugoga sredinom 1990-ih u katedrali sv. Patrika za vrijeme dok je bio nadbiskup u Melbourneu.

Bivši vatikanski rizničar i bliski savjetnik pape Franje najviše je pozicionirani dužnosnik Vatikana optužen i osuđen za spolno zlostavljanje djece.

Cardinal George Pell arrives at the County Court in Melbourne, Australia | Autor: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

U sudskom procesu, koji će početi 15. travnja, imenovani su samo australski mediji, ni jedan inozemni. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message