News

Komentari 45

Austrija opet bez kancelara: Schallenberg se povlači s dužnosti nakon samo 2 mjeseca

Austrija opet bez kancelara: Schallenberg se povlači s dužnosti nakon samo 2 mjeseca

Nagađa se da njegov nasljednik mogao biti aktualni ministar financija Gernot Blümel ili ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer

Nakon što je Sebastian Kurz jutros objavio potpuni odlazak iz politike uključujući i posljednju aktivnu funkciju predsjednika Narodne stranke, Alexander Schallenberg je također upravo objavio bombastičnu vijest. Naime, aktualni kancelar Schallenberg se nakon nepuna dva mjeseca povlači iz svoje fotelje u uredu kancelara.

- Nije mi namjera i nikad mi nije bio cilj preuzeti ulogu predsjednika Narodne stranke - rekao je Schallenberg o iznenadnoj ostavci. 

Čvrstog sam mišljenja da bi se obje funkcije, šefa vlade i predsjednika najjače stranke u Austriji, trebale spojiti u jednoj ruci. Stoga svoje mjesto kancelara ostavljam dostpuno - rekao je Alexander Schallenberg u pripoćenju.

Mnogi se pitaju tko će sjesti na mjesto kancelara i predsjednika Narodne stranke u ovim kritičnim vremenima. Nagađa se da bi to mogao biti aktualni ministar financija Gernot Blümel ili ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Podsjetimo, Schallenberg je za kancelara prisegnuo 11. listopada u uredu predsjednika Alexander Van der Bellena. On je na tom mjestu zamijenio Sebastiana Kurza jer se ovaj našao u istrazi oko korupcijskog skandala koji seže u 2016 godinu. 

Inače, Schallenberg je u Kurzovoj vladi obnašao dužnost Ministra vanjskih poslova, a u samom početku  su ga okarakterizirali kao diplomatu, ali mu nisu pridodavali političke afinitete. Prelazak iz međunarodnih diplomatskih krugova u nacionalne vode u samom startu je za  Schallenberga bio silazak s konja na magarca. 

Najčitaniji članci