News

Komentari 21

Austrija potpuno otvara tržište rada za Hrvate od 1. srpnja: Evo koja zanimanja najviše traže

Austrija potpuno otvara tržište rada za Hrvate od 1. srpnja: Evo koja zanimanja najviše traže

Tu je i potreba za stručnjacima koji bi radili na području auto-industrije te medicine. Ministrica za rad i socijalnu skrb Christine Aschbacher, dodala je potrebu za educiranim njegovateljima i njegovateljicama

Austrija je na uzlaznoj putanji kada je u pitanju oporavak od korona krize, a nezaposlenost je po prvi puta pala ispod 1 milijuna. ‘’Penjemo se prema gore, ali nismo još uvijek na brdu'' rekla je u srijedu za 24 sata austrijska ministrica ekonomije Margarete Schramböck.

Na početku uvođenja restrikcija krajem ožujka, Austrija je brojala 637.776 nezaposlenih dok se 1. lipnja broj nezaposlenih i onih na skraćenom radnom odnosu popeo na vrtoglavih 1.8881.735. No, taj isti broj, popuštanjem restrikcija koje su uključivale otvaranje dućana kao i revitalizacijom gastronomije u samo 22 dana, zaključno sa datumom 22. lipnja iznosio je 1.283.121.
U usporedbi sa prošlom godinom stanje zaposlenih u prodavaonicama jednači. Jedno od najpogođenijih sektora je turizam te povezana zanimanja. Trenutno je posebno problematičan onaj u gradovima, dok regionalni turizam raste. Time je uvjetovana i odluka da se ugostiteljima i hotelijerima produži mogućnost prava na skraćeni radni odnos uz financijsku potporu države do rujna.

NAJAKTUALNIJA LISTA ZANIMANJIMA U KOJIMA ĆETE SE MOĆI ZAPOSLITI 

Margarete Schramböck, koja je inače ministrica i za digitalizaciju, za 24 sata kaže kako je pandemija zahtijevala otvaranje tržišta te edukaciju za neka nova zanimanja kao što su specijalisti u smart factory-ju te artificial intelligence-u. Istaknula je kako je u tech industriji važna ravnopravnost spolova te je apelirala na veću participaciju žena.

Uz navedena zanimanja tu je i potreba za stručnjacima koji bi radili na području auto-industrije te medicine. Jedan od primjera je potreba za kadrom koji bi radio na razvoju baterija za električne automobile. Tu je također digitalna transformacija u izdavaštvu gdje su potrebni stručni kadrovi.

Ministrica za rad i socijalnu skrb Christine Aschbacher, dodala je potrebu za educiranim njegovateljima i njegovateljicama. Tim poslom se inače bavi 90% žena, a 70% nema nikakve medicinske edukacije. Pokrenuta je stručna edukacija za spomenuto zanimanje, a ona se dijeli na osposobljavanje njegovatelja namijenih za osobe do ili preko 80-e godine života.  Sve informacije o kvalifikacijama te prekvalifikacijama zainteresirani mogu dobiti na zavodu za zapošljavanje (AMS).

Austrija od 1. srpnja svoje tržište rada potpuno otvora za hrvatske državljane. Obzirom na aktualnu situaciju te nezaposlenost koja je uslijed pandemije nastupila u zemlji, u Hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova te Veleposlanstvu u Beču nemaju nikakvu informaciju o presedanu kojim bi Austrija povukla tu odluka.

Najčitaniji članci