Obavijesti

News

Komentari 2

Austrijanci danas na izborima, očekuje se da će se vratiti Kurz

Austrijanci danas na izborima, očekuje se da će se vratiti Kurz
2

Izbori su raspisani nakon što je u svibnju ondašnji lider krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe) i Kurzov manjinski koalicijski partner Heinz-Christian Strache uhvaćen u golemom političkom skandalu.

Austrijanci glasuju u nedjelju na prijevremenim parlamentarnim izborima na kojima se očekuje pobjeda konzervativnog čelnika Sebastiana Kurza kojemu će ipak trebati koalicijski partner za većinu u parlamentu, a ostaje nejasno koga će izabrati.

Izbori su raspisani nakon što je u svibnju ondašnji lider krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe) i Kurzov manjinski koalicijski partner Heinz-Christian Strache uhvaćen u golemom političkom skandalu. Mladi kancelar (33) razvrgnuo je to partnerstvo i zatražio održavanje prijevremenih izbora. 

Iako je podrška njegovoj Narodnoj stranci pala s 38 na 34 posto između svibnja i rujna, ankete uoči nedjeljnih izbora daju veliku prednost Kurzu ispred socijaldemokrata i Slobodarske stranke. 

Kurz je rekao da će razgovarati sa svim strankama ako pobijedi na izborima. Njegove dvije najizglednije opcije su ponovna koalicija sa Slobodarskom strankom ili sa Zelenima i liberalnim Neosom. Centristička koalicija sa socijaldemokratima je moguća, ali malo vjerojatna pod njihovim sadašnjim vodstvom.

Dugi razgovori

European Union leaders summit in Brussels

Ankete pokazuju da su birači najviše zabrinuti za okoliš, što je pomoglo Zelenima da sada uživaju potporu od oko 13 posto nakon što su na zadnjim izborima 2017. imali samo 4 posto i nisu prešli izborni prag.

Iako bi oni mogli dati Kurzu i njegovoj stranci tijesnu većinu u parlamentu, teško da će on htjeti ovisiti o milosti malog broja njihovih ljevičarskih zastupnika, što znači da ako se odluči na koaliciju sa Zelenima da će ona vjerojatno uključivati i stranku Neos koja bani interese poslovnog svijeta.

Tijekom kampanje FPO je želio usmjeriti pozornost birača na pitanje migracija i svoju protuimigrantsku politiku kako bi nedavni skandali pali u sjenu.

Među političarima i analitičarima raširena je pretpostavka da će nakon izbora slijediti dugo razdoblje koalicijskih razgovora, što znači da bi tehnička vlada mogla ostati do Božića ili još i duže.

Birališta su otvorena u 7 sati, a prve projekcije očekuje se ubrzo nakon završetka izbora u 17 sati. (kt)