Obavijesti

News

Komentari 189

Austrijanci ukidaju dio mjera, u Njemačkoj uskoro samo maske

Austrijanci ukidaju dio mjera, u Njemačkoj uskoro samo maske

Iako je u Austriji dnevni broj novooboljelih od koronavirusa i dalje vrlo visok, ta će zemlja uskoro krenuti s popuštanjem mjera. Isto je najavila i Njemačka

VIDEO

Austrija će od 5. ožujka ukinuti neke korona mjere. Također će se razmotriti činjenica da li je obavezno cijepljenje i dalje potrebno. 

Obveza nošenja maske se ukida 5. ožujka gotovo na svim područjima. Iznimka su posebno osjetljiva i ranjiva područja poput staračkih domova i bolnica, a isto vrijedi i za javni prijevoz, supermarkete, ljekarne, banke i pošte gdje maske “ne padaju” do daljnjega. U svim ostalim područjima ostaje samo preporuka korištenja FFP2 maske, koja se odnosi na zatvorene prostore.  

Više neće biti ograničenja radnog vremena, a i ugostiteljski objekti će moći raditi i po noći. Od 5. ožujka i oni necijepljeni će smjeti u neke objekte u kojima je dosad ulaz bio slobodan samo cijepljenima, testiranima i onima koji su preboljeli koronu, piše OE24.

Austrija polako popušta mjere, na čekanju i zakon o cijepljenju?
Austrija polako popušta mjere, na čekanju i zakon o cijepljenju?

U hotele i ugostiteljske objekte moći će svi bez predočenja bilo kakve potvrde. U bolnicama i domovima za starije i dalje će vrijediti pravilo 3G ( cijepljen, prebolio, testiran) za djelatnike i posjetitelje. 

Njemačka nakon 20. ožujka ukida mjere

Nakon 20. ožujka u Njemačkoj bi trebao prestati važiti najveći broj mjera ograničenja vezanih uz pandemiju koronavirusa s izuzetkom nošenja maski, odlučeno je na sastanku predstavnika saveznih vlasti i saveznih pokrajina u srijedu u Berlinu.

„Sada možemo s više optimizma gledati u budućnost nego što smo to mogli posljednjih nekoliko tjedana“, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina.

„Mislim da smo nakon duge dvije godine zaslužili da stvari krenu nabolje i čini se da se upravo to i događa“, rekao je Scholz.

Scholz je istaknuo kako se radi o „velikom danu“ u dosadašnjem tijeku pandemije.

Austrija ublažava mjere: Samo u muzeje i trgovine s maskama
Austrija ublažava mjere: Samo u muzeje i trgovine s maskama

„Njemačka je u usporedbi s ostalim zemljama dobro prošla kroz omikron-val pandemije. Vrhunac ovog vala je iza nas“, rekao je njemački kancelar i dodao kako je to rezultat mjera koje su predstavnici saveznih i vlasti saveznih pokrajina donijeli na posljednjem sastanku u siječnju.

„Ovim mjerama smo omogućili zaštitu života i zdravlja građana i spriječili smo lockdown“, rekao je Scholz.

On je istodobno upozorio kako pandemija još nije okončana i pozvao je na oprez.

„Mi, usprkos optimizmu, ne smijemo postati neoprezni“, rekao je Scholz.

Ukidanje mjera u tri faze

Popuštanje mjera u Njemačkoj planirano je u tri faze. U prvoj fazi, koja bi trebala uslijediti već u sljedećim danima, ublažavaju se mjere za cijepljene i one koji su preboljeli virus koje se tiču okupljanja u privatnom krugu.

Isto tako bi u ovoj prvoj fazi trebala biti ukinuta i ograničenja ulaska u maloprodajne objekte. Na snazi za trgovine, javni prijevoz i sve zatvorene javne objekte i dalje ostaje obveza nošenja maski.

Druga faza bi trebala uslijediti nakon 4. ožujka, kada bi u ugostiteljskim objektima i hotelima trebalo biti uvedeno tzv. 3G pravilo, što znači da je ulaz dozvoljen onima koji su cijepljeni, preboljeli virus ili su svježe negativno testirani.

'Njemačka prošla vrh omikron vala, mogu krenuti popuštanja'
'Njemačka prošla vrh omikron vala, mogu krenuti popuštanja'

Do sada su u ugostiteljske objekte mogli ulaziti samo oni koji su cijepljeni ili preboljeli koronavirus, a u većini saveznih pokrajina još je bio potreban i dodatni negativni test ili potvrda o trećem cijepljenju.

U trećoj fazi od 20. ožujka trebale bi biti ukinute sve preostale „dalekosežne mjere zaštite“, s izuzetkom nošenja maski u zatvorenim prostorima.

Za ostanak na snazi mjera poput nošenja maski još je potrebna prilagodba zakona zbog toga što sadašnji, prošireni Zakon o zaštiti od zaraza vrijedi samo do 19. ožujka.

Njemačke vlasti pripremaju sveobuhvatna popuštanja mjera
Njemačke vlasti pripremaju sveobuhvatna popuštanja mjera

Unatoč ukidanju većine mjera, savezna vlada će i dalje ustrajati na kampanji cijepljenja građana protiv koronavirusa. U to spada i priprema zakona o obveznom cijepljenju koji će se odnositi na sve odrasle osim na one koji se iz zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti.

Do sada je cijepljeno 74,8 posto populacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 189
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.