Obavijesti

News

Komentari 0

Austrijski kancelar Kurz odbacio navode o korupciji i pronevjeri

Austrijski kancelar Kurz odbacio navode o korupciji i pronevjeri

Protiv Kurza se već vodi istraga zbog sumnje u davanje lažnog iskaza pred parlamentarnim povjerenstvom koje se bavilo tzv. Ibiza skandalom

VIDEO

Austrijski kancelar Sebastian Kurz odbacio je u srijedu optužbe tužiteljstva za gospodarski kriminal koje je protiv njega i nekoliko drugih visokopozicioniranih pripadnika vladajuće Austrijske narodne stranke (ÖVP) povelo istragu zbog pronevjere i korupcije i nazvao ih montiranima.

„Sada opet imamo nova predbacivanja i opet se radi o konstruiranim optužbama po istom šablonu: tu se SMS poruke fragmentiraju, postavljaju u pogrešni kontekst i oko svega toga se isplete pravno-kaznena konstrukcija", rekao je Kurz na rubu EU samita o zapadnom Balkanu koji se održava u Brdu kod Kranja.

On je podsjetio na optužbe na njegov račun i na račun ministra financija Gernota Bluemela tijekom istrage oko tzv. Ibiza skandala koje su se kasnije pokazale netočnima.

Državno odvjetništvo za gospodarski kriminal je u srijedu izvršilo pretres u nekoliko ministarstava te u samom kancelarskom uredu zbog istrage u sumnju pronevjere i korupcije protiv Kurza i još devetero političara među kojima je i nekoliko bliskih suradnika austrijskog kancelara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Postoji sumnja da su porezna sredstva iz ministarstva financija bila utrošena na manipulirana ispitivanja javnog mnijenja koja su bila stranački motivirana", stoji u priopćenju odvjetništva.

Rezultati ovih ispitivanja su, kako je nadalje priopćeno, nakon toga bili objavljivani u tabloidu "Österreich" i drugim medijima iz ovog koncerna a sve u svrhu stvaranja političke prednosti za Kurza.

Kao protuuslugu je ministarstvo financija u istim medijima zaokupljivalo reklamni prostor.

Optužbe se odnose na razdoblje iz 2017. prije nego što je Kurz postao šef ÖVP-a a kasnije i kancelar.

Protiv Kurza se već vodi istraga zbog sumnje u davanje lažnog iskaza pred parlamentarnim povjerenstvom koje se bavilo tzv. Ibiza skandalom koji je doveo do rušenja koalicijske vlade narodne i slobodnjačke stranke te ostavke bivšeg vicekancelara Heinz-Christiana Strachea.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji