Obavijesti

News

Komentari 6

Austrijski liječnici: 'Ne želimo više biti pepeljara Europe!'

Austrijski liječnici: 'Ne želimo više biti pepeljara Europe!'
1

S peticijom liječnika u kojoj je prikupljeno 881.569 potpisa ili blizu 14 posto biračkog tijela i više od 10 posto stanovništva, sve je jači pristisak na državu da se u toj zemlji zabrani pušenje

VIDEO

Na austrijsku krajnju desnicu na vlasti sve je jači pritisak kako bi je prisilili da organizira referendum o zabrani pušenja u restoranima u toj zemlji koja više ne želi biti posljednji pušački raj kontinenta.

Službenom peticijom koju su pokrenuli liječnici skupljeno je 881.569 potpisa ili blizu 14 posto biračkog tijela i više od 10 posto stanovništva, prema službenim rezultatima objavljenim u ponedjeljak navečer.

Trinaest godina nakon prvih pokušaja zabrane pušenja u restoranima i kavanama, Austrija ostaje među posljednjim zemljama Europe u kojoj se može pušiti u lokalima, što sablažnjava liječnike.

Socijaldemokrati i konzervativci su 2015. usvojili zakon koji predviđa totalnu zabranu pušenja u restoranima, koji je trebao stupiti na snagu u svibnju ove godine.

Ali taj zakon je opozvan pod pritiskom krajnje desne stranke FPOe: njezin čelnik Heinz-Christian Strache, i sam pušač, osnivanje koalicije s konzervativcima kancelara Sebastiana Kurza u prosincu uvjetovao je odustajanjem od tog zakona.

Pušenje je moguće u Austriji u lokalima koji imaju odvojene prostorije za pušenje.

Novi zakon: Škotska zabranila pušenje u automobilu s djecom
Novi zakon: Škotska zabranila pušenje u automobilu s djecom

- Zakon o zabrani pušenja je ukinut suprotno trendovima u svijetu - istaknuli su liječnici i podsjetili da oko 13.000 osoba godišnje umre od posljedica pušenja u Austriji, trećoj zemlji po stopi pušača u Europskoj uniji, navodi Eurostat (30 posto starijih od 15 godina) i jednoj od onih u kojima su cigarete najjeftinije.

Mobilizacija pokrenuta peticijom suočila je u utorak FPOe s njezinim kontradikcijama, razvoj izravne demokracije je jedno od glavnih obećanja te stranke, a FPOe je ponovila u utorak da odbija organizirati referendum o pitanju pušenja.

Nova šefica socijaldemokratske oporbe, Pamela Rendi-Wagner u utorak je istaknula da 'ukoliko poziv na više direktne demokracije nije samo prazno izborno obećanje, vlada mora organizirati referendum o pušenju'.

Austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache je naglasio da više od 85 posto birača nije potpisalo peticiju protiv pušenja i da nije skupljeno 900.000 potpisa, čime bi se automatski pokrenuo referendum.

- Pritisak na vladu raste i za FPOe će biti teško objasniti zašto ne organizira referendum - ocijenio je u utorak list Kronen Zeitung, čiju je analizu prenio cjelokupni tisak.

Ugostitelji šokirani: Novi zakon bi branio pušenje i na terasama
Ugostitelji šokirani: Novi zakon bi branio pušenje i na terasama

Nekoliko utjecajnih osoba, među kojima gradonačelnici Graza i Salzburga, također su u utorak pozvali na organiziranje referenduma jer ga zbog broja potpisa drže nezaobilaznim.

I cijela oporba je tog mišljenja poput liberalne stranke Neos koja je istaknula da su građani dali 'jasan znak' da ne žele da Austrija i dalje bude 'pepeljara Europe'.

Kancelar Sebastian Kurz, nepušač, nije se želio izjasniti o tom pitanju, jer je poništenje zakona protiv pušenja upisano u koalicijski pakt zaključen s FPOe krajem 2017. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa